Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС провели протиаварійне тренування
AA

На ЮУАЕС провели протиаварійне тренування

9-10 червня на Южно-Українській атомній електростанції пройшло спільне з Дирекцією ДП «НАЕК «Енергоатом» планове протиаварійне тренування. За участі представників зовнішніх організацій, контролерів і спостерігачів перевіряли готовність системи аварійного реагування АЕС до вчасних і ефективних дій у разі аварії. 

За легендою тренувань УМОВНА надзвичайна ситуація сталася внаслідок погіршення погодних умов. Потужний грозовий фронт призвів до відключення кількох міжсистемних ліній і дисбалансу потужностей в енергосистемі, зниження частоти менше 49 Гц, повного знеструмлення трьох відкритих розподільчих пристроїв (150 кВ, 330 кВ, 750 кВ).  Відтак на підприємстві виникла УМОВНА аварійна ситуація. Основні увідні дані були такі: повне знеструмлення АЕС, відмова всіх дизельних генераторів енергоблока №2, викид радіоактивного теплоносія на майданчик станції, а далі додалися – локалізація умовної пожежі на пуско-резервному трансформаторі №2, необхідність надання першої медичної допомоги, часткова евакуація персоналу.

УМОВНУ аварію було класифіковано як комунальну, тобто наслідки якої поширилися за межі підприємства. На ЮУАЕС ввели в дію аварійний план, розгорнули діяльність штабу КАРМ (штаб керівника аварійними роботами на майданчику), оперативного персоналу, групи інженерної підтримки, аварійних бригад основних цехів і підрозділів АЕС, евакуаційної комісії. Також залучили працівників ВП «Аварійно-технічний центр» і особовий склад Державної пожежно-рятувальної частини №27, активізували кризові центри підприємства, Дирекції НАЕК «Енергоатом» та інших АЕС.

Експерти і контролери, які два дні спостерігали за тренуванням, зазначили, що впроваджуваний сценарій був доволі складним. Вони запевняють, що подібна ситуація малоймовірна в реальному житті, проте атомники тренуються виконувати й надскладні завдання – щоб максимально ефективно відпрацювати навички взаємодії з усіма учасниками аварійного реагування в зоні розташування ЮУАЕС.

«Все спрямовано на повернення умовно аварійного об’єкту в контрольований стан та зменшення всіх ймовірних наслідків – на довкілля, населення району розташування атомної електростанції, її персонал. Тож тренування було складним, використовувалося багато спецтехніки, придбаної після фукусімських подій. Наша Компанія впровадила всі додаткові організаційні й технічні заходи, аби усунути невеликі недоліки, що могли бути на той момент. І цей процес вдосконалення постійний, він не має меж»,  зазначив Максим Шайна, контролер з протиаварійного тренування ЮУАЕС, заступник директора з виробництва – директор департаменту з експлуатації Виконавчої дирекції з виробництва та ремонту (ВДВтаР) НАЕК «Енергоатом». 

  Для виконання завдань тренування застосували комбіновані методи. Свої дії персонал відпрацьовував за схемами, з умовними й реальними засобами аварійного реагування на проммайданчику і за його межами, на повномасштабних тренажерах. «Увесь персонал, залучений до тренувань, зібрався вчасно, аварійні бригади працювали за призначенням, необхідну інформацію про перебіг подій вчасно, у зазначені терміни, надсилали до відповідних інстанцій»,  повідомив експерт тренувань на ЮУАЕС і провідний інженер Департаменту протиаварійної готовності та реагування ВДВтаР НАЕК «Енергоатом» Євген Кравець.

Попередні підсумки дводенних тренувань підбили в режимі відеоконференції. Експерти дійшли висновку: цілі та завдання, які ставилися перед залученим до аварійного реагування персоналом, – виконано, УМОВНІ ускладнення надзвичайної ситуації, що упродовж двох днів додавалися до сценарію, успішно подолали. «Були відпрацьовані всі постфукусімські заходи, пов’язані з повним знеструмленням АЕС. Експерти, контролери, члени комісії з надзвичайних ситуацій НАЕК «Енергоатом» і відокремлених підрозділів позитивно оцінили захід», – підсумував Євген Бодіков, заступник головного інженера з експлуатації першої черги ВП ЮУАЕС, котрий очолював штаб КАРМ під час тренування.

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...