Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС обговорили хід реконструкції системи техводопостачання та добудови Ташлицької ГАЕС
AA

На ЮУАЕС обговорили хід реконструкції системи техводопостачання та добудови Ташлицької ГАЕС

На майданчику Южно-Української АЕС 3 березня відбулося засідання оперативного штабу з реконструкції системи техводопостачання та добудови Ташлицької ГАЕС. В умовах карантину, введеного в Україні через спалах коронавірусу COVID-19, нарада пройшла в режимі аудіоконференції. У ній крім фахівців ВП ЮУАЕС взяли участь представники дирекції Енергоатома, фахівці ВП «Атомкомплект», проєктних інститутів і генерального підрядчика. Під головуванням керівника Дирекції з інвестицій і перспективного розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом» Тетяни Амосової вони розглянули виконання графіків реалізації двох проєктів, фінансування робіт і проведення закупівель обладнання. Окремо обговорили реалізацію плану заходів щодо виходу потужностей ТГАЕС на ринок допоміжних послуг і підготовку Оцінки впливу на довкілля.

Т. Амосова відкрила засідання штабу короткою інформацією про фінансовий стан Компанії, зазначивши, що в першому кварталі поточного року НАЕК працювала в непростих умовах. Однією з головних причин такого стану стала заборгованість (понад 4 млрд грн за 1 квартал 2020 року) ДП «Гарантований покупець» перед енергокомпанією. «Це вкрай ускладнило нашу загальну ситуацію з капітального будівництва, включаючи ввідні об'єкти, - коментує керівник Дирекції з інвестицій і перспективного розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом». - Ми очікували, що до 1 квітня буде погашено всю кредиторську заборгованість і, як мінімум, 400 мільйонів гривень за новою програмою підуть на об'єкти нового будівництва. Проте життя внесло свої корективи». Тетяна Амосова висловила надію, що дії, які запровадило керівництво Компанії, допоможуть здолати кризу, додавши, що роботи над виконанням усіх затверджених програм буде продовжено.

Про етапи реалізації проєктів «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» і «Графік завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№3-6» доповів начальник управління капітального будівництва (УКБ) ВП ЮУАЕС Павло Вірич. Він підкреслив, що робота на об'єктах йде своєю чергою, терміни виконання деяких заходів через низку об'єктивних причин довелося перенести.

Під час обговорення питань порядку денного учасники штабу детально зупинилися також на втіленні планів з виходу потужностей Ташлицької ГАЕС на ринок допоміжних послуг. Сьогодні в Компанії затверджено заходи з модернізації та реконструкції гідроагрегатів ГАЕС. У рамках проєкту добудови другої черги акумулюючої гідростанції планується розробити технічну документацію на виготовлення автоматизованої системи управління технологічними процесами, виконати її монтаж і наладку, замінити систему збудження другого агрегату, модернізувати генераторні вимикачі, замінити насоси технічного водопостачання, реконструювати або, в разі потреби, замінити ущільнення валу турбіни гідроагрегату №1. Деякі заходи заплановано реалізувати вже цього року, решту - в 2021-му.

«Розроблений план містить дві частини. Перша стосується нового будівництва та передбачає пуск третього та всіх наступних гідроагрегатів, друга передбачає реконструкцію діючого обладнання, - конкретизує начальник УКБу ВП ЮУАЕС. - Аби увійти до ринку додаткових послуг, нам необхідно виконати реконструкцію гідроагрегатів Ташлицької ГАЕС і підтвердити готовність її устаткування до роботи, а також можливість інтеграції з центральними диспетчерськими пунктами НЕК «Укренерго». Система керування першого та другого агрегатів сьогодні не виконує всі необхідні функції, в той же час третій - має вже всі умови. Реконструкція перших двох машин дозволить синхронізуватися з третьою та в подальшому вийти до ринку. Цього року через фінансову кризу в Компанії працюватимемо в основному над проєктною документацією. З таким розрахунком, що за умови поліпшення платоспроможності приступити до фізичної реалізації проєкту».

Підсумком оперативного штабу став протокол з дорученнями.

 

Додатково:

Проєкт «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1.3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» затверджено Кабінетом Міністрів України на початку 2016 року. Його реалізація дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності южно-українських енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.

Реконструкція системи техводопостачання ЮУАЕС передбачає будівництво 5 бризкальних басейнів, облаштування струменеспрямовуючої споруди (завіси) в акваторії Ташлицького водосховища, а також комплексу споруд для заповнення та підживлення водойми-охолоджувача.

 

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС - одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, який є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Основне призначення ТГАЕС - виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надмірної нічної енергії.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 «Про затвердження проєкту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м.Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.


 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...