Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС надійшли заставні деталі агрегатів насосної станції бризкальних басейнів
AA

На ЮУАЕС надійшли заставні деталі агрегатів насосної станції бризкальних басейнів

На майданчик Южно-Української АЕС надійшли заставні деталі агрегатів насосної станції бризкальних басейнів, що будуються в рамках проекту реконструкції системи техводопостачання атомної станції. Найближчим часом розпочнеться підготовка будівельної частини під їх монтаж. Про це було повідомлено 13 липня на засіданні оперативного штабу з реалізації проекту «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1...3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС».

Представник італійського заводу-виробника насосного обладнання «Termomeccanica Pompe» Оксана Цикаленко зазначила, що на южно-український майданчик з Румунії вже надійшли статорні частини агрегату, днями чекають надходження чотирьох з п'яти електродвигунів «Hyundai». На сьогодні в порту Южний проходить їх завантаження на автотранспорт. «Це було досить складне постачання негабаритних частин, і воно успішно виконано», - підкреслює О.Цикаленко. Вона також проінформувала, що до кінця липня завод-виробник поставить на ЮУАЕС ще три з п’яти комплектів устаткування для насосних агрегатів, виготовленого в Італії. Решту - в жовтні. До комплекту входять внутрішній вал, ротор і безпосередньо робоче колесо з лопатками.

Головний зразок насосного обладнання, яке поставляє «Termomeccanica Pompe», на початку липня успішно пройшов випробування на стенді заводу в місті Ла Спеціа (Італія). У складі приймальної делегації були представники Южно-Української АЕС і НАЕК «Енергоатом». За словами представника заводу, випробування першого насосного агрегату були здійснені відповідно до програми, затвердженої НАЕК «Енергоатом». У їх результаті отримано підтвердження, що насос відповідає всім параметрам і характеристикам.

Під час засідання оперативного штабу, яке проходило під головуванням віце-президента НАЕК «Енергоатом» Айдина Айсіна, обговорювалася також процедура збирання насосних агрегатів на будівельному майданчику. Представник заводу-виробника зазначила, що спочатку планувалося проведення горизонтального збирання, проте, оскільки ця процедура більш витратна за часом і вимагає використання штатного кранового обладнання, приймальна комісія вирішила, що з метою оптимізації процесу буде проведено вертикальне збирання насоса. «Це означає, що робитиметься поетапне формування насоса, - уточнює О.Цикаленко. - Цей варіант на сьогодні найприйнятніший». Збирання-монтаж насосних агрегатів планується виконати з залученням фахівців ТОВ «Юг-СГЕМ» за участю шеф-інженера заводу-виробника безпосередньо на будівельному майданчику бризкальних басейнів. Фірма «Юг-СГЕМ» має досвід виконання аналогічних робіт на Ташлицькій ГАЕС.

Учасники засідання також розглянули хід виконання будівельних робіт, конкурсних торгів з закупівлі великогабаритного та силового обладнання, придбання та монтажу магістральних трубопроводів.

Підбиваючи підсумок наради, віце-президент НАЕК Айдин Айсін резюмував: «На сьогоднішньому засіданні штабу ми відповіли на одне з головних питань: як збиратимемо насоси? Визначили виконавця робіт і погодили шеф-монтаж з фірмою-постачальником устаткування. Ще потрібно зазначити, що сьогодні представники штабу констатували практично повне дотримання термінів виконання запланованих робіт, а за деякими пунктами директивного графіка випередження термінів виконання становить від 2-ох діб до 2-ох місяців. Необхідно віддати належне генеральному підрядчику та службам Южно-Української станції в тому, що ті пункти, де фіксувалося відставання, були надолужені. А що стосується постачань основного обладнання - насосів, то, як завірили представники постачальника «Termomeccanica Pompe» і «Атомкомплекта», вони теж зроблять усе можливе, аби не зірвати встановлені терміни».

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...