Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС буде роботизовано очищення бризкальних басейнів
AA

На ЮУАЕС буде роботизовано очищення бризкальних басейнів

На ЮУАЕС під час планово-попереджувального ремонту енергоблока №3 буде впроваджено систему очищення карт бризкальних басейнів технічної води відповідальних споживачів. Спеціальний робот зможе очищувати бризкальні басейни від мулових осадів навіть у процесі роботи енергоблоків.

Поставка роботизованих механізмів для очищення карт бризкальних басейнів «на ходу» (тобто, коли система безпеки перебуває в роботі) входить до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки.

«Питання придбання такого обладнання назріло давно, - пояснює заступник начальника турбінного цеху №2 ЮУАЕС Євген Чорнозубенко. - Бризкальні басейни є складовою системи технічного водопостачання відповідальних споживачів, які виконують функцію охолодження обладнання систем безпеки і систем, важливих для безпеки».

 Карти бризкальних басейнів знаходяться під відкритим небом. У процесі охолодження технічної води на дні утворюється осад. Коли він накопичується, може напірними трубопроводами потрапляти до обладнання і забруднювати його. Це теплообмінники аварійного та планового розхолодження, насоси систем безпеки та інше. Щоб не допустити забруднення обладнання, доводиться періодично очищувати дно басейнів. Нині ця операція виконується вручну і лише на виведеній з роботи системі безпеки. Вона потребує повного осушення поверхні карти бризкального басейну. Впровадження технології очищення карт бризкальних басейнів «на ходу» з використанням самохідної роботизованої платформи дозволить здійснювати таке очищення під час роботи енергоблока і функціонування усіх систем безпеки.

Система очищення складається з роботизованого пристрою, який переміщується під водою дном басейну, сита, центрифуги для осушення мулового осаду. Також у її складі  контейнер та транспортний пристрій, за допомогою якого сухий залишок переміщують  для подальшої утилізації. Повний комплект обладнання южноукраїнські атомники очікують отримати у вересні. Наразі проведені приймальні випробування головного елемента системи - робота, який сконструювала фірма VEDA (Швеція). Решта обладнання у стадії розробки. Виготовлятиме його ТОВ «Компанія ТИТАЛ» (Київ), яка спеціалізується саме на виробництві спецтехніки для різних галузей.

«Переваги цієї системи у тому, що вона мобільна. За допомогою автопричепа ми переміщуватимемо її від басейну до басейну. Та головне – операцію з очищення технічної води ми зможемо виконувати за першої ж потреби, не чекаючи на виведення з роботи одного з каналів системи безпеки і осушення карти бризкалів,– наголошує Євген Чорнозубенко, - це, звичайно, стане черговим кроком до підвищення рівня безпеки енергоблоків ЮУАЕС».

Крім Южно-Української атомної електростанції, за об’єднаними технічними вимогами, таке ж обладнання планується придбати для Рівненської АЕС.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...