Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На третьому енергоблоці ЮУАЕС обстежили ядерне паливо Westinghouse
AA

На третьому енергоблоці ЮУАЕС обстежили ядерне паливо Westinghouse

На енергоблоці №3 Южно-Української АЕС, активна зона якого з 2018 року складається виключно з паливних збірок компанії «Westinghouse», у процесі планово-попереджувального ремонту* виконали обстеження ядерного палива з використанням обладнання стенду інспекції та ремонту палива (СІРП). Роботи тривали з 15 лютого по 5 березня. До них були залучені фахівці ВП «Южно-Українська АЕС», ВП «Атомремонтсервіс» (ВП АРС), компанії-виробника «Westinghouse» та співробітники Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ ХФТІ).

«Процесу обстеження передував складний етап планування, розробки технічних рішень і програм, а також їх затвердження у Держатомрегулюванні України, - зазначає начальник відділу ядерної безпеки ВП ЮУАЕС Сергій Повод. -  А результатом стало успішне проведення планової інспекції 8 тепловиділяючих збірок, ремонт однієї відпрацьованої паливної збірки та другий етап навчання фахівців Атомремонтсервісу під керівництвом представників Westinghouse. Зібрані також додаткові дані для підтвердження безпечного зберігання відпрацьованого ядерного палива в сухому сховищі на Запорізькій  АЕС».

Двотижнева робота розпочалася з проведення планової інспекції 8 тепловиділяючих збірок (ТВЗ) з використанням СІРП. Малося на меті в доповнення до регламентного контролю отримати додаткові дані щодо технічного стану палива для підтвердження проєктних характеристик на нинішньому етапі експлуатації в активній зоні реактора. За словами фахівців, інспекція 8 ТВЗ показала повну відповідність заявленим характеристикам і підтвердила можливість їх подальшої експлуатації в активній зоні реактора.

Паралельно з фахівцями Атомремонтсервісу працювали співробітники ННЦ ХФТІ, які отримали унікальну можливість дослідити стан не лише паливних збірок, що плануються до завантаження в активну зону, а й відпрацьованої ТВЗ. Отримані дані будуть використані для обґрунтування безпечного зберігання відпрацьованого ядерного палива у сухому сховищі відпрацьованого ядерного палива Запорізької АЕС.

На завершальному етапі проведено інспекцію та ремонт негерметичної ТВЗ після 4-го року експлуатації. Виконано візуальний огляд, пошук негерметичного тепловиділяючого елемента (твел), розбирання ТВЗ та заміну пошкодженого твел на імітатор. Усі роботи проведені з використанням штатних засобів СІРП відповідно до затвердженої програми. Спеціалісти Южно-Української АЕС та заводу-виробника проаналізують отримані дані, в подальшому їх використають з метою підвищення експлуатаційних характеристик і надійності застосування нових паливних збірок.

Атомники наголошують, що важливим надбанням під час виконання таких завдань є отримання унікального досвіду. Фахівці Атомремонтсервісу під керівництвом колег з Westinghouse завершили другий етап навчання із застосування технології ремонту опромінених ТВЗ з використанням СІРП. Американські колеги відзначили високий рівень підготовки та професіоналізм персоналу, досконалу теоретичну базу та відпрацьовані технічні навички. Окремо відзначено високий рівень організації проведення робіт з боку ВП ЮУАЕС.

Усі роботи з інспекції та ремонту ТВЗ під час ППР-2021 на енергоблоці №3 виконані відповідно до «Плану-графіка контролю ядерного палива у ВП АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» у 2021 році». Успішний результат забезпечений кропітким плануванням і професійним підходом до своєї справи працівників Южно-Української АЕС і залучених організацій.

*Енергоблок №3 ЮУАЕС 2 січня відключено від енергосистеми України для проведення планово-попереджувального ремонту (ППР) тривалістю 120 діб.

ППР виконують щороку у заздалегідь заплановані терміни. У його перебігу ремонтують і обстежують обладнання з метою підтвердження його технічного стану, а також замінюють та модернізують  устаткування для підвищення безпеки, надійності та техніко-економічних показників роботи АЕС. Ще одна обов'язкова процедура ППР - перевантаження ядерного палива.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...