Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На третьому блоці ЮУАЕС тривають модернізаційні роботи
AA

На третьому блоці ЮУАЕС тривають модернізаційні роботи

На Южно-Українській АЕС відповідно до Програми підготовки енергоблока №3 до експлуатації в надпроектний строк колективами цеху теплової автоматики і вимірювань (ЦТАВ) і підрядних організацій у рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків (К(з)ПБ) на повну ведуться широкомасштабні роботи з заміни та модернізації обладнання.

Практично всі нові системи, що реконструюються, є програмно-технічними комплексами (ПТК) з жорсткими вимогами до працездатності та надійності, зі складними алгоритмами роботи. Розроблено низку заходів, спрямованих на підвищення можливості ухвалювати правильні рішення оперативним персоналом у різних ситуаціях. Реалізовується захід з приладового забезпечення системи аварійного та післяаварійного моніторингу параметрів (ПАМС).

Шляхом заміни устаткування, що виробило свій ресурс, на нове, більш сучасне проводиться робота з приведення рівня системи нормальної експлуатації, важливої для безпеки реакторного відділення (СНЕ РВ), до сучасних вимог безпеки. «Старе обладнання представляло з себе звичайні електронні плати з напаєними радіоелементами, а нове - це вже програмно-технічний комплекс. Устаткування з вбудованою постійною внутрішньою діагностикою. Іншими словами, незабаром тут розпочнуть працювати сучасні комп'ютери, які підвищать надійність експлуатації блокового обладнання та зменшать кількість несправностей», - конкретизує начальник ЦТАВ ВП ЮУАЕС Михайло Васильченко.

Шафи системи нормальної експлуатації реакторного відділення виготовлено давнім партнером Южно-Української АЕС - науково-виробничим підприємством «Радій». За словами М.Васильченка, під час реконструкції планують встановити близько 250 нових шаф, панелей, збірок електророзподільних шаф. Вказане устаткування не лише сучасніше, а й компактніше за старе.

Паралельно з монтажем обладнання згаданої системи на блоці №3 ведеться налаштування силових шаф. Його здійснюють працівники налагоджувально-монтажного підприємства з Вараша за допомогою вимірника параметрів силових трансформаторів.

Під час ППР у повному обсязі планується також виконати реконструкцію системи управління приводами системи управління та захисту реактора, в тому числі системи силового живлення, а також ПТК автоматичного регулювання потужності та налагодження розвантаження і обмеження потужності реактора. Буде впроваджено систему забезпечення збереження інформації в умовах проектних і запроектних аварій, так звана «чорна скринька». Система «чорна скринька» забезпечує отримання інформації від систем, важливих для безпеки, і від ПАМС реакторної установки, її архівацію, передачу кабельними та радіоканалами до внутрішнього та зовнішнього кризових центрів для подальшого аналізу.

Крім уже вказаних робіт у процесі підготовки третього енергоблока до експлуатації в надпроектний строк впроваджується система контролю концентрації водню в гермооб’ємі (ГО) реактора для запроектних аварій. У її функції, зокрема, входить постійне вимірювання об'ємної концентрації водню в ГО, виведення на дисплей оператора інформації про його відсотковий вміст, про температуру, вологість і тиск повітря в гермооб’ємі, а також реєстрація та зберігання значень вказаних параметрів.

Роботи з реконструкції та модернізації обладнання ЦТАВ тривають.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...