Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Олександрівській ГЕС проводять заміну втулок мастилоприймача гідротурбіни
AA

На Олександрівській ГЕС проводять заміну втулок мастилоприймача гідротурбіни

На Олександрівській ГЕС (входить до Каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу) ведеться поточний ремонт гідроагрегату №1. За 19 діб - така тривалість ремонту - фахівцям підрядної організації ТОВ «Днепр-Спецгідроенергомонтаж» і ОГЕС належить реалізувати чималий обсяг робіт. У переліку ретельний аналіз технічного стану турбінного, генераторного обладнання, допоміжних систем і вузлів гідроагрегату, а також усунення виявлених дефектів. Станом на 17 вересня (11 доба ремонту) роботи ведуться в дві зміни згідно з затвердженим графіком.

Серед типових заходів - налаштування та регулювання проміжків на підшипниках, очищення мастила та всіх трубопроводів системи охолодження, повітроохолоджувачів, мастилоохолоджувачів. На сьогодні вже перевірений стан сегментів усіх напрямних підшипників і опорного підшипника (підп'ятника) гідроагрегату, ведуться роботи з шабрування сегментів напрямних підшипників гідрогенератора.  Крім цього ремонтники виконують очищення трубопроводів від мушлі річкової дрейсени, яка в теплу пору року активно розростається на обладнанні, зануреному у воду, і завдає гідроенергетикам чимало клопоту.

Основною роботою нинішнього ремонту на першому гідроагрегаті начальник Олександрівської ГЕС Богдан Солтановський називає заміну втулок мастилоприймача турбіни. Це гідророзподільник, яким подається тиск у 40 кг до порожнин сервомотора робочого колеса гідротурбіни, здійснюється розворот і згортання лопатей робочого колеса. «Це вкрай трудомістка робота, яка вимагає підвищеної уваги, - роз'яснює він. – Під час установки втулок мастилоприймача в парі між рухомою та нерухомою частинами жорсткі вимоги висуваються до проміжків і до чистоти поверхні деталей. Наступним кроком буде не менш відповідальний момент - центрування гідроагрегату та перевірка системи на працездатність».

Завершиться ремонт гідроагрегату №1 ОГЕС 25 вересня. До цієї дати планується закінчити всі роботи та провести випробування агрегату на несення навантаження. Проте у южно-українських гідроенергетиків є побоювання, що перші кіловати після ремонту машина видасть не раніше жовтня. Причина - низька витрата води по річці Південний Буг, внаслідок чого обидва гідроагрегати ОГЕС від початку серпня виведені у вимушений резерв. «Останні роки зберігається тенденція, коли погодні умови впливають на діяльність гідроелектростанції. Після закінчення ремонтних робіт ми не можемо перевірити роботу всіх систем гідроагрегату під навантаженням. Операції переносяться на пізніші терміни, коли витрати води в Південному Бузі дозволять нам їх провести. Аналогічна ситуація складається і сьогодні. Ми підготуємо всю технічну частину, а випробування проведемо пізніше», - каже Б.Солтановський і додає, що для здійснення цієї процедури потрібна витрата річки як мінімум 18-20 кубометрів на секунду. Нині витрата складає 6-7 кубічних метрів.

Після завершення робіт на гідроагрегаті №1 з 18 вересня ремонт стартує на другому агрегаті. За 19 діб планового ремонту тут будуть виконані ідентичні заходи, серед яких і заміна втулок мастилоприймача гідротурбіни. 

Додатково

Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС – складові Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. На даному етапі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...