Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На енергоблоці №2 ЮУАЕС пройшли випробування нової автоматичної системи пожежогасіння
AA

На енергоблоці №2 ЮУАЕС пройшли випробування нової автоматичної системи пожежогасіння

На енергоблоці №2 ЮУАЕС, який нині перебуває у плановому ремонті, з 7 по 10 липня випробовували нову систему автоматичної пожежної сигналізації (АПС). Комплексне обстеження протипожежного обладнання проводили спільно зі спеціалістами Державної служби з надзвичайних ситуацій. Зауважень до працездатності змонтованого обладнання перевіряльники не виказали.

Протипожежне обладнання (загалом майже 1000 одиниць) встановлено у 175 приміщеннях. Зокрема, на блочному щиті керування № 2 (БЩК-2) змонтовано приймально-контрольні пожежні прилади (ППКП). Обладнання виготовляло науково-виробниче підприємство «Радій».

Щоб об’єднати усі датчики в єдину систему знадобилося 14 км кабельних ліній. Монтаж здійснювала підрядна організація «Технобуд» за сприяння бригади дільниці протипожежної автоматики електроцеху.

Система автоматичної пожежної сигналізації була впроваджена на ЮУАЕС у 2008 році на енергоблоці №3 на 2-му каналі системи безпеки. Згодом було проведено реконструкцію АПС на системах безпеки першого та другого енергоблоків.

«Система зарекомендувала себе добре. Обладнання відповідає усім стандартам, які висуваються до систем пожежної сигналізації, як в Україні, так і за кордоном. Дана система інформаційно-керувальна, вона дозволяє виявити загорання на ранній стадії і своєчасно сповістити оперативний персонал», - розповів начальник дільниці протипожежної автоматики електричного цеху ВП ЮУАЕС Сергій Нестеренко.

Тобто, нове обладнання більш надійне, працює в режимі самодіагностики. Приймально-контрольні пожежні прилади мають основне і резервне живлення. Окрім того, тут встановлені акумуляторні батареї, які розраховані на 24 години роботи у черговому режимі.

Як же працює система? Сигнал тривоги від пожежних сповіщувачів надходить на приймально-контрольний прилад, передається на робочу станцію, яка визначає приміщення, де виникла проблема. Паралельно інформація про спрацювання пожежної сигналізації виводиться на оперативний контур БЩК і в державну пожежну частину, яка охороняє АЕС. Усе це відбувається за лічені хвилини.

«Обсяг реконструктивних робіт значний. Добре попрацювали підрядники і наша бригада електромонтерів під керівництвом Валерія Манчука. Хочеться подякувати їм за роботу», - підсумував Сергій Нестеренко.

Нова система автоматичної пожежної сигналізації знаходитиметься в дослідній експлуатації рік. Таке ж обладнання планують встановити на першому та третьому енергоблоках вже під час цьогорічного ППР.

Реконструкція системи пожежної сигналізації входить до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України. Програма була затверджена постановою Кабінету Міністрів в 2011-му році. Аварія на японській АЕС Фукусіма змусила ще раз переглянути безпеку атомних енергоблоків у всьому світі.

На ЮУАЕС згідно з проєктом К(з)ПБ необхідно реалізувати 235 заходів. На сьогодні виконано 185. Зокрема, на енергоблоці №1 виконано 61 захід, залишилося виконати 8. На енергоблоці №2 із 70 заходів впроваджено 58. На третьому енергоблоці у плані – 89 заходів із підвищення рівня безпеки, виконано 62.

Чимало заходів, які входять до програми підвищення надійності енергоблоків АЕС, стосуються пожежної безпеки.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...