Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На енергоблоці №1 ЮУАЕС виконується реконструкція системи охолодження генератора
AA

На енергоблоці №1 ЮУАЕС виконується реконструкція системи охолодження генератора

На Южно-Українській атомній станції реконструкція системи охолодження генератора енергоблока №1 виконується згідно з галузевою «Комплексною (зведеною) програмою підвищення ефективності та надійності експлуатації енергоблоків АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» на період 2017-2020 років».

«Реконструкція системи охолодження генератора 1000 МВт з переходом на замкнену систему зі встановленням 4-х пластинчастих теплообмінників  та  2-х фільтрів на трубопроводи технічної води, відсічної арматури та байпасної лінії» - так описано роботу в технічній документації.

Відведення тепла, що виділяється під час роботи генератора, відбувається в газоохолоджувачах, які мають забезпечувати ефективне остудження водню. Раніше система охолодження генератора працювала на розімкненому контурі, тобто в охолоджувачі подавалась вода  з Ташлицького водосховища, що призводило до утворення карбонатних відкладень на теплообмінному обладнанні, а звідси -  до позапланових зупинок енергоблоків для проведення очищення трубок газоохолоджувачів.

«Було розроблено проєкт, згідно з яким два кожухотрубні теплообмінники  демонтовано і замість них встановлено 4 пластинчасті теплообмінники шведської фірми «Альфа Лавваль». Суть реконструкції полягає у тому, що в контур охолодження газоохолоджувачів буде подаватися хімзнесолена вода. Таким чином виключено забруднення внутрішніх поверхонь трубок. Не доведеться їх чистити і розвантажувати енергоблоки», - розповів заступник начальника ТЦ-1 Юрій Свінаренко.

Охолодження знесоленої  води замкненого контуру буде проводитись технічною водою Ташлицького водосховища в пластинчастих теплообмінниках. Для їхнього захисту від забруднення передбачено встановлення 2-х фільтрів із системою автоматичного самоочищення теж шведської фірми «Альфа Лавваль».

«Така робота  раніше не проводилась на атомних електростанціях України, тож виникають деякі  запитання до проєктантів, до процесу монтажу, але всі операції виконуються з дотриманням графіка ремонту, аби енергоблок був підключений до енергомережі вчасно», - підсумував Юрій Свінаренко.

ППР на енергоблоці №1 розрахований на 57 діб. На сьогодні дві третини часу, що відведено на ремонт, уже позаду.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...