Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На чисте довкілля - маємо право
AA

На чисте довкілля - маємо право

Крокуючи маленькими сходами до чистого довкілля продовжуємо інформувати всіх небайдужих про правильне поводження з твердими побутовими відходами.

На сьогоднішній день великою проблемою є відходи пластику, ключові компоненти пластикових пляшок та поліетиленових пакетів - це невідновлювальні природні ресурси нафта та газ. На виробництво пластику витрачається 4 % всесвітнього добутку нафти. Небезпекою є те, що пластикові відходи не піддаються процесам біологічного розпаду (фактичний час розпаду може тривати від 200 до 1000 років) та дуже згубно впливає на здоров’я людей. Тому вирішено розпочати саме з цього виду вторинної сировини.

По-перше, звертаємо увагу на загальні правила сортування вторинної сировини:

- зберігайте органічні відходи й вторсировину в різних пакетах;

- промивайте тару від залишків їжі, видаляйте етикетку, кришку;

- сплющуйте тетрапак, металеві банки, скручуйте пляшки з пластика — так вони займуть менше місця;

- збирайте окремо пластикові кришки.

Інформаційне повідомлення щодо сортування пластикових відходів, слід розпочати з кодів переробки – це  спеціальні знаки, застосовуються для позначення матеріалу, з якого виготовлений предмет, і спрощення процедури сортування перед його відправкою на переробку для вторинного використання, які визначено директивою Європейського Парламенту та ради про упаковку і відходи від упаковки від 20.12.1994 №94/62/ЄС.

А тепер докладніше за кожним позначенням окремо.

1. Поліетилентерефталат (PET або PETE)- це найпоширеніший вид пластмасу (пляшки з солодких напоїв, води, пива, пляшки з-під молочної продукції з маркуванням PET, деякі флакони від побутової хімії, зазвичай прозорого кольору, пляшки від олій тощо).

Увага! Якщо пляшка має дозатор або аератор з металевою пружиною та трубочкою, дозатор не підлягає переробці, тому просимо попередньо відкрутити та викинути до загального сміття.

Поки РЕТЕ вважається одним з найбезпечніших видів пластмас, але лікарі не рекомендують використовувати пляшки декілька разів через неможливість утримувати їх в належному санітарному стані.

Переробка здійснюється механічно та фізико-механічно. З продуктів переробки виготовляють широкий асортимент продукції, в тому числі і пластикові пляшки повторно.

2. Поліетилен високої щільності (HDPE) - це напівпрозорий висококристалічний матеріал молочного кольору, що має високу пружність розплаву, хорошу стійкість до більшості органічних і неорганічних кислот, лугів і солей, застосовуваний для найрізноманітніших сфер, особливо для виготовлення ємнісного обладнання і контейнерів (одноразові пакети, великі пакети з супермаркетів, стрейч плівка, бульбашкова плівка для упаковки, пакети з-під молока, кефіру, пакети з батонів, труби, деякі види упаковки побутової хімії та молочної продукції тощо).

Незважаючи на те, що HDPE-вироби, вважаються безпечними для здоров’я людини, існує ряд міфів згідно до яких з стінок тари можуть потрапляти в рідину гексан і бензол, але наукового підтвердження ці версії не мають.

Переробляється це сміття шляхом подрібнення на спеціальних установках, після чого гранули знову переплавляються в різні вироби.

3. Полівінілхлорид (PVC) - є безбарвною міцної пластмасою. Основною характерною відмінністю полівінілхлориду є хімічна стійкість до лугів, кислот, розчинників та мінеральних олій. Він застосовується для виробництва, у великих обсягах, таких виробів і матеріалів: дверей, вікон, жорстких і м'яких плівок і пластин, кабелів і проводів, упаковок і тар, профілів і гнучких шлангів, дахів і стін, лінолеуму, труб, покриттів для підлоги, взуття, виробів для електронної промисловості, в медицині у вигляді катетерів, контейнерів, хірургічних рукавичок та шин.

Це найбільш отруйний та небезпечний для здоров’я пластмас. При спалюванні ПВХ утворюється високотоксичні сполуки. Найнеприємніше, що цей матеріал продовжують використовувати при виготовленні дитячих іграшок. В людини цей вид пластмаси викликає гормональні порушення та безпліддя.

Переробка полівінілхлоридів проводиться шляхом екструзії, лиття під тиском, пресуванням.

4. Поліетилен низької щільності (LDPE або PEBD) – це поліетиленові термопласти, з яких виготовляють  пакувальні матеріали, CD та DVD диски, пакети для сміття та лінолеуми.

Увага! Пакети з «Нової Пошти» не підлягають переробці у зв’язку з вмістом в них крейди.

Офіційно вважається нешкідливим, незважаючи на те що при виробництві LDPE  використовується потенційно небезпечний для здоров’я бутан, бензол і вініловий ацетат. Переробляється шляхом подрібнення з наступним гранулюванням.

Масовість виробництва LDPE призводить до забруднення довкілля. Пакетами завалено всі вулиці, звалища, вони потрапляють до морів та океанів, що призводить до загибелі всієї фауни.

5. Поліпропілен (РР) З огляду на те, що даний полімерний матеріал є безпечним для здоров’я людини, він застосовується при виготовленні різних видів продукції. Приміром, з нього роблять: відра, одноразові шприци, контейнери для заморожених продуктів і гарячих страв, одноразовий посуд, пакувальні мішки, в тому числі для сипких продуктів харчування, кришки для пляшок, пластикові стаканчики для йогуртів, пляшки для соусів (кетчуп тощо), диски і багато іншого. Останнім часом поліпропілен застосовується при виготовленні упаковки для побутової техніки, замість отруйного полівінілхлориду.

Поліпропілен у вигляді плівки (упаковка для печива, морозива, чипсів, круп та макарон) ми почали все ж таки збирати. Цю плівку називають “шуршик” за гучний звук при зминанні, вона не тягнеться і легко рветься, якщо надрізати. Найвідоміша поліпропіленова плівка – це скотч та файлики. Збирайте всю таку упаковку в окремий пакет. Шукайте на упаковці відповідне маркування — трикутник з цифрою 5(РР) всередині.

Переробка поліпропілену, як правило, проводиться трьома методами це лиття під тиском, екструзія, пресування.

6. Полістирол, полістирен (PS) Найчастіше цей матеріал використовується для виготовлення контейнерів для яєць і піддонів для охолодженого м’яса або птиці. Також з нього виготовляють одноразовий посуд для походів і пікніків, харчові контейнери, пакувальні підноси для салатів і нарізок в супермаркетах. Широко використовуються вироби з полістиролу в будівельній сфері: теплоізоляційні панелі, стельові плитки, сандвіч панелі.

Раніше отримання полістиролу було пов’язано з виділенням трихлорфторметану  (фреону), який руйнував озоновий шар Землі. PS отримують в результаті полімеризації стиролу, який є канцерогеном. Переробка проходить шляхом екструдування з подальшим подрібненням

7. Інші види пластмас (OTHER або O) - до цієї групи входять пластмаси , які не отримали окремого номера. Із них виготовляють пляшечки для дітей , іграшки, пляшки для води. Містять бісфенол А, а окремі пластмаси із цієї групи, навпаки, відрізняються підвищеною екологічною чистотою.

І наприкінці ми хочемо дати декілька порад:

  • По можливості відмовляйтеся від пластмасового посуду на користь дерев'яного, скляного, порцелянового, металевого.
  • Уважно слідкуйте за маркуванням пластмасової продукції, особливо коли купуєте дитячі іграшки.
  • Намагайтесь уникати термічної обробки пластмас з низькою термостійкістю.

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...