Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Мінімальні вимоги до ЗІЗ, якими роботодавець має безоплатно забезпечити своїх працівників
AA

Мінімальні вимоги до ЗІЗ, якими роботодавець має безоплатно забезпечити своїх працівників

Мінімальні вимоги встановлюють загальні вимоги до засобів індивідуального захисту (далі — ЗІЗ), що використовуються працівниками під час трудового процесу та поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують ЗІЗ.

Мінімальні вимоги розроблені на основі Директиви Ради 89/656/ЄЕС від  30.11.1989 року про мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці (третя окрема Директива у значенні ч.1 ст.16 Директиви 89/391/ЄЕС).

На роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам видаються безоплатно спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ за встановленими нормами, які для роботодавця є обов’язковим мінімумом безоплатної видачі ЗІЗ, з визначенням захисних властивостей ЗІЗ та строків їх використання.

Роботодавець зобов’язаний:

- забезпечити власним коштом придбання, комплектування, видачу та утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) ЗІЗ, які мають відповідати вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту щодо безпеки та стандартам стосовно конструкції і виготовлення;

- перед видачею ЗІЗ проінформувати працівника про ризики для його життя та здоров’я, від яких його захищатиме користування цим ЗІЗ;

- забезпечити регулярне навчання працівників правилам користування ЗІЗ;

- забезпечити демонстрацію правильного застосування ЗІЗ;

- організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам;

- при цьому видача працівникам і повернення ними ЗІЗ має обліковуватися в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ;

- утримувати чергові ЗІЗ у призначеному для зберігання приміщенні в належному гігієнічному стані та видавати під відповідальність керівників робіт або керівників змін.

Якщо існує більше ніж один ризик для життя та здоров’я працівників, і визначена необхідність одночасного носіння декількох засобів індивідуального захисту, такі ЗІЗ мають бути сумісними та ефективними проти наявних ризику (ризиків).

Увага! 

У разі інфекційного захворювання працівника усі ЗІЗ, якими він користувався, та приміщення, в якому вони зберігались, підлягають дезінфекції.

Строк носіння ЗІЗ визначається:

- з урахуванням рівня ризику для життя та здоров’я працівників; частотою знаходження працівника під дією цього ризику;

- характеристикою робочого місця кожного працівника;

- ефективністю самого ЗІЗ.

Строк носіння ЗІЗ обчислюється в календарних днях з дня їх фактичної видачі та не має перевищувати строк придатності, визначений документами виробника (інструкціями з експлуатації, паспортами тощо).

Догляд та обслуговування засобів індивідуального захисту у суб’єктів господарювання має виконувати підготовлений персонал, який знає вимоги інструкцій з їх експлуатації, або спеціалізована організація. Кожен працівник, має бути поінформований про догляд й обслуговування ЗІЗ під час їх видання та під час проведення періодичних інструктажів з питань охорони праці.

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...