Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Менше поліетилену - більше чистого довкілля!
AA

Менше поліетилену - більше чистого довкілля!

Верховна Рада України 1 червня 2021 року ухвалила Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" (далі - Закон). Заборона розповсюдження пластикових пакетів почне діяти з 1січня 2022 року.

Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

Стаття 2 вищезазначеного Закону зазначає, що забороняється розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів (товщина до 15 мікрометрів);

2) тонких пластикових пакетів (товщина від 15 до 50 мікрометрів );

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Їх не можна буде використовувати у магазинах, ресторанах і кафе. Крім цього, Рада заборонила їх розповсюджувати і безкоштовно, і платно.

Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

На пластикові пакети, що відповідають вимогам, встановленим частиною першою  статті 4 вищезазначеного Закону, наноситься відповідне маркування. Таке маркування має бути нанесене на кожен пластиковий пакет. Забороняється нанесення на пластиковий пакет слів "біо", "біопакет", "біорозкладний", якщо такий пакет не відповідає вимогам частини першої  статті 4 Закону.

Контролювати виконання закону про обмеження використання поліетилену буде центральний орган влади, що займається захистом прав споживачів.

Також, Закон передбачає штрафи за використання пластикових пакетів.

·  за використання надтонких, тонких чи оксорозкладних пакетів штраф – від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн), а за повторне порушення впродовж трьох років від 17000 до 34000 грн;

·  за безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів – від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн), а за повторне порушення впродовж трьох років – від 3400 до 8500 грн.

Ми всі живемо на одній планеті, і забруднюючи її, шкодимо в першу чергу собі та своїм нащадкам. Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради просить вас бути свідомими і берегти наше довкілля. Також, просимо суб’єктів підприємницької діяльності нашого міста поступово вилучати з обігу поліетиленові пакети, які будуть заборонені вже на початку 2022 року.

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...