Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Легальна зайнятість - спільна відповідальність
AA

Легальна зайнятість - спільна відповідальність

Нелегальна зайнятість користується на сьогоднішній день величезним попитом завдяки безпосередньо самим працівникам. Оскільки дуже часто в умовах дефіциту вільних для працевлаштування вакансій, громадяни від «безвиході» погоджуються на будь-які умови праці, запропоновані роботодавцем. Але від цього можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Тому, погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що вони самостійно сприяють виникненню ризиків, пов’язаних із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

Підприємства, установи, організації та громадяни - суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства про працю. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання. “Тіньова” зайнятість послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Відповідно до чинного пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично  сплачені страхові внески до Пенсійного фонду.

Відповідно до ст. 24 Закону України “Про загальнообов’зкове державне пенсійне страхування” у страховий стаж враховуються лише ті періоди роботи, у яких проводилось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати в сумі не меншій ніж мінімальний страховий внесок, встановлений на дату нарахування. Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі.

Відповідно до  ст. 7 та 8 Закону України від 3 листопада 2022 року № 2710-ІХ “Про держаний бюджет України на 2023 рік” мінімальна заробітна плата впродовж 2023 року становить 6700 грн, а  сума мінімального страхового внеску відповідно складає 1474 грн.

Якщо особа не має необхідного страхового стажу, але в її трудовій діяльності є періоди, коли вона отримувала заробітну плату у розмірі меншому за мінімальний, вона може здійснити доплату до мінімального страхового внеску. Для цього необхідно подати до органів Пенсійного фонду  заяву будь-яким зручним способом: особисте звернення, або через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/. Якщо особа не належала до категорії застрахованих осіб (не працювала або працювала не офіційно) вона може звернутись до органів Державної податкової служби та укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Додатково повідомляємо, що Постановою Пенсійного фонду України від 01.02.2023 року № 6-1 ( зареєстрована в Міністерстві юстиції 02.03.2023 р. за № 382/39438) затверджено Порядок укладення типового договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і типовий договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і, згідно яких особа, яка досягла 16-річного віку (крім осіб, інформація про яких відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку та крім осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі загальнообов’язкове державне пенсійне страхування), може укласти такий договір в тому числі і на користь іншої особи з метою набуття необхідного стажу. Подбайте про майбутню пенсію вже сьогодні!

Читайте також

З травня 2024 року більшості українців, які отримують житлову субсидію, на неопалювальний сезон її буде призначено автоматично

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Житлова субсидія призначається до дати закінчення опалювального сезону та розраховується з урахуванн...

Про призначення надбавки до пенсії на утримання непрацездатних членів сім'ї відповідно Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до пункту “а” статті 16 та пункту “а” статті 24 Закону України&nb...

Кабінет страхувальника: нові можливості в роботі з електронними лікарняними

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Наразі сформований листок непрацездатності надсилають страхувальникам через кабінет страхувальника н...

Чи може особа з інвалідністю з дитинства одночасно отримувати і пенсію по втраті годувальника і соціальну допомогу?

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства т...

Надання страхових виплат потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Законом України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” № 11...

Відповідаємо на чисельні звернення щодо переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Ключовим нормативно-правовим актом, який регламентує загальні положення та особливості призначення п...

Про перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до пункту 92 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постаново...