Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | КТ та ренген при коронавірусі
AA

КТ та ренген при коронавірусі

Медики зазначають, що без спеціальних медичних показів КТ може створити багато проблем. Адже, окрім зайвої необгрунтованої небезпеки опромінення для себе, такий пацієнт займає місце у черзі для справді потребаючого негайної діагностики хворого.

Лікарю  пишуть люди, які отримали позитивний тест на коронавірус, що вони вже на 3 добу легких симптомів самі собі призначили КТ легень в приватній клініці.

Лікар питає: “Для чого, Ви ж не маєте прогресуючих скарг?”

Вони кажуть: “На всякий випадок, може там все ж пневмонія”

Вірусна пневмонія, а вірніше-інтерстиційний пневмоніт – стає помітним на КТ лише з 7-10 дня хвороби( і далеко не у всіх) ,та переважно ця знахідка не змінює тактику лікування.

Чому? Тому що чим,власне, таку вірусну пневмонію лікувати? Ліків від коронавірусу поки нема.

Антибіотиком? Ні, оскільки антибіотик використовують тільки якщо є додатково бактеріальна пневмонія на фоні коронавірусу (мокрота з гноєм,кашель- не у всіх, задишка, профузна пітливість, важкість у грудях, підвищена температура- теж не у всіх).

Бактеріальну пневмонію на 7-10-14 день хвороби можна побачити і на цифровому та плівковому рентгені, навіть на флюорографії (хоча цей метод давно застарів). Тому як альтернативний метод за скеруванням лікаря при прогресуванні скарг – цифровий ренген може використовуватись.

Тому, найчастіше знахідка на КТ “матового скла”, що відповідає вірусному інтерстиційному пневмоніту невеликої площі в легенях- не додасть Вам ліків, і не стане причиною лягти в лікарню.

А от дозу радіації додасть, і люди досі не усвідомили, що те,чого не бачимо, може на нас негативно вплинути пізніше. КТ органів грудної клітки опромінить Вас на 2-5 мЗв, при тому, що в природі людина отримує в комплексі всіх іонізуючих випромінювань 2.4 мЗв за рік. Цього не треба боятись наперед, але критично оцінити чи дійсно Вам потрібне це обстеження – варто.

Приєднання ко- інфекції (бактеріальну пневмонію) треба оцінити комплексно через призму лабораторних обстежень(як мінімум,загальний аналіз крові, ШОЕ, СРП,посів мокротиння при потребі), а тоді можна вирішити чи потрібні антибіотики додатково. Також оцінюють показник Д-димеру у людей з супутніми хворобами для оцінки ризику тромбозу у середньо-важких пацієнтів.

Я розумію, що кожен випадок- індивідуальний. На те Вам і потрібен лікар, щоб вирішити- потрібне зараз КТ-обстеження- чи це марне опромінення і трата грошей.

КТ не потрібне:

– безсимптомний перебіг ковід,

– легкі симптоми - температура більше 38 збивається жарознижуючими засобами, незначний кашель, біль голови, м’язовий біль.

– КТ легень не треба всім, в кого пропав нюх/ смак. Втрата нюху /смаку не корелює з важкістю захворювання.

– не треба проводити КТ без скерування лікаря. Не займайте чергу на важливе дослідження “просто,щоб знати що там в легенях”. Від того чи там є 5% ураження, чи 20% нічого не зміниться, бо в лікарню Вас візьмуть не за КТ картиною, а за комплексною оцінкою стану в динаміці (сатурація кисню 92% і менше, задишка більше 30/хв, декомпенсовані супутні хвороби, систематичне погіршення стану) – КТ не треба проводити,якщо у Вас зі всіх скарг тільки сухий кашель! для коронавірусу він характерний і без вірусної аневмонії.

Уявімо, що Ви були на КТ, там 5% ураження легень з одного боку, 3% з іншого, у вас нема ні задишки, ні кашлю, -тільки субфебрильна температура, аналіз крові не показує бактеріальної інфекції.

А тим не менше, ви п’єте 1-2-3 антибіотики, а дехто отримує і глюкокортикоїди в таблетках чи уколах.

І додатково дуже переживаєте, тривожно переживаєте. Чи це йде Вам на користь?

КТ роблять (не раніше ніж на 7-10 день хвороби):

-при середньо- важкому перебігу ковіду для того, щоб вирішити,чи є потреба госпіталізації,

– при скаргах на прогресуючу задишку, дискомфорт в ділянці легень, знижене наповнення крові киснем, тривалий і “надсадний кашель”, – вже – госпіталізованим пацієнтам з дихальною недостатністю,

– при декомпенсованих хронічний хворобах (загострення діабету,хронічної ниркової недостатності, серцево-судинної недостатності, наприклад)

– для порівняння з попереднім КТ (не раніше,ніж за 1.5-3 місяці від першого КТ, за призначенням лікаря)

 Зрозумійте, не треба сподіватись, що зробивши КТ – Ви зразу отримаєте якесь нове лікування, бо набір медикаментів на амбулаторному етапі лікування обмежений. А зміни на КТ залишаються тривало,не зникають мінімум 4-6 тижнів і це не значить, що весь цей час треба приймати цілий список ліків.

Лікуємо цілу людину, а не конкретні її аналізи чи рентген-знімки.

Будьте здорові!

 

 

Читайте також

День лікаря–лаборанта

КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»

15 квітня відзначаються День лікаря–лаборанта, міжнародний день фахівця з лабораторної ді...