Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Користь чи шкода здоров’ю дитини? Молочні та молоковмісні продукти
AA

Користь чи шкода здоров’ю дитини? Молочні та молоковмісні продукти

Молоко і молочні продукти, виготовлені з натурального коров’ячого молока (цільне молоко, кисломолочні продукти, сир кисломолочний, сир твердий та ін.) містять низку цінних поживних речовин, котрі не можуть замінити інші продукти. Найважливіша їхня роль у харчуванні  дитини полягає в забезпеченні організму мінералами, необхідними для здоров’я кісток і зубів, таких як кальцій і фосфор. Ці ж мінерали беруть участь в побудові клітин головного мозку і сприяють нормальній роботі нервової системи.

Дитина народжується з відносно незрілою травною системою. У процесі зростання відбувається поступове вдосконалення структури й функцій травних залоз, збільшуються можливості адаптації до якісно нової їжі. В організмі дитини їжа зазнає низки послідовних перетворень, внаслідок яких вона стає джерелом енергії й пластичного матеріалу для побудови структурних елементів тканин. Молочні продукти – одне з основних джерел енергії для підростаючої людини.

Молочні продукти — продукти, одержані із молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складові молока (молочний жир, молочний білок, лактозу). До молочної продукції відносяться: молоко питне; вершки; молоко і вершки сухі; масло вершкове і жир молочний; сир твердий, напівтвердий, м’який, підплавлений, плавлений і кисломолочний; кисломолочні продукти (йогурт, кефір, ацидофілін, ряжанка, кумис, сметана, простокваша, варенець); морозиво молочне, вершкове, пломбір; консерви молочні; сироватка молочна; десерти і пасти молочні; казеїн; лактоза.

Вони також є джерелом білків, сприяють синтезу вітамінів В2, В12 (захищають організм від стресів, втоми, депресії), містять вітамін А (необхідний для здоров’я очей і шкіри), вітамін D (необхідний для засвоєння кальцію і фосфору) та ін. корисні речовини. Особливо багаті на білок, кальцій і вітамін В2 сири тверді і кисломолочні. Кисломолочні продукти (йогурт, кефір, ацидофілін,  ряжанка, кумис, сметана, простокваша, варенець) мають усі харчові властивості молока, а також завдяки корисним бактеріям (молочнокислим, дріжджовим грибам та ін.) забезпечується корисна дія на організм людини: нормалізуються склад і функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту, що захищає організм від багатьох захворювань.

Але рослинні жири, а також консерванти, барвники, згущувачі, які виробники використовують у виробництві продукції, зводять нанівець користь молока і молочних продуктів.

Пальмова і кокосова олія активно використовується в харчовій промисловості при виробництві молочних продуктів (таких як сир і плавлений сир, масло «вершкове», маргарин, спред, сметана, морозиво), в дитячому харчуванні (замінники грудного молока, молочні суміші, молочні каші), у фастфудах — фритюрний жир (картопля фрі, кільця кальмару і кулінарні крильця для смаження в ресторанах), в м’ясних виробах (напівфабрикати), при випіканні (булочки, печиво, кекси), в кондитерських виробах (шоколадні і ін. пасти, цукерки, вафлі, всі види глазурі), в косметиці (креми, засоби по догляду за волоссям, мило). І це ще не повний перелік продуктів, в яких використовується пальмова і кокосова олія.

Відносно користі чи шкоди зазначених рослинних олій для здоров’я людини точиться чимало дискусій.

Відомо, що пальмова і кокосова олія містить дуже багато насичених жирів. Такі жири з рослинних джерел дуже стійкі до впливу навколишнього середовища. Тому продукти, до складу яких вони входять, довго зберігаються, не втрачаючи смакових якостей, іншими словами, вони є консервантами. Використовуючи такі олії, виробники здешевлюють продукти, покращують їх товарний вигляд, підсилюють смакові характеристики, збільшують термін придатності. Цими оліями замінюють хороші і корисні компоненти продуктів харчування, в результаті  дитина недоотримує корисні речовини і вітаміни тих же молочних продуктів — ні кальцію, ні мікроелементів. Якщо для виробників використання пальмової і кокосової олії економічно вигідне, то для  дітей дуже шкідливе.

Дієтологи стверджують, що насичені жири шкідливі для нашого здоров’я. В багатьох країнах не тільки обмежили їх використання в харчовій промисловості, але навіть заборонили їх ввезення в зв’язку з тим, що вони завдають шкоди здоров’ю людей. Травна система дитини не пристосована до таких жирів. Споживання насичених жирів призводить до порушень ліпідного обміну, підвищення рівня холестерину. Насичені жирні кислоти погано розчиняються в травній системі дитини , вони відкладаються на стінках судин, утворюючи атеросклеротичні відкладення, тромби. Це провокує розвиток серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, ожиріння, організм швидше зношується і старіє. Крім того, пальмова олія є сильним канцерогеном і тому здатна викликати онкологічні процеси в організмі.

Якщо хочете купувати натуральні молочні продукти, уважно вивчайте склад продукції, вказаний на етикетці, а також назву, дату виготовлення і термін придатності.

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...