Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Кому з внутрішньо переміщених осіб доведеться повернути виплати
AA

Кому з внутрішньо переміщених осіб доведеться повернути виплати

Порушників все одно знайдуть і, якщо треба, гроші держава забере навіть через суд.

Внутрішньо переміщені особи зобов’язані вчасно повідомляти про зміну місця свого фактичного проживання або ж про повернення на постійне місце проживання.

Коли ж люди вирішують повернутися додому, бо їхнє місто звільнили, то повинні повідомити про це орган соціального захисту населення. Якщо ВПО не зроблять цього, то згодом будуть змушені повернути державі безпідставно отримані кошти.

Рано чи пізно, в процесі взаємообміну інформацією, державні органи таки виявлять, що підстав для виплати допомоги вже немає. Тоді виплачені людині кошти вважатимуться надміру сплаченими сумами. Їх держава обов’язково стягне – у добровільному або, якщо треба, в судовому порядку.

В якому разі людину позбавляють статусу ВПО.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»  довідка про взяття на облік ВПО буде скасована з одночасним внесенням відомостей про це до бази даних у випадках:

  • подачі особою заяви про відмову від довідки;
  • скоєння особою кримінального правопорушення;
  • повернення особи до покинутого місця постійного проживання;
  • виїзду особи на постійне місце проживання за кордон;
  • виявлення факту подання особою завідомо неправдивих відомостей.

Наслідком скасування довідки є припинення виплати допомоги на проживання. Наразі найбільш розповсюдженою підставою є повернення до покинутого місця проживання та виїзд за кордон.

Як подати заяву про відмову від довідки ВПО?

Механізм видачі довідки про взяття на облік ВПО визначається постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

Але зараз уряд розширив можливості, якими за власним вибором може скористатись внутрішньо переміщена особа, щоб повідомити про повернення до покинутого постійного місця проживання:

  • подати повідомлення за місцем отримання довідки;
  • подати повідомлення після повернення до покинутого постійного місця проживання;
  • подати повідомлення через застосунок «Дія».

Внутрішньо переміщена особа зобов’язана вчасно повідомляти орган соціального захисту населення про зміну місця свого фактичного проживання і про повернення до постійного місця проживання.

Якщо переселенець змінює місце проживання, то він зобов’язаний повідомити (протягом 10 днів) про це територіальний підрозділ соціального захисту за новою адресою.

Якщо переселенець добровільно повертається до покинутого постійного місця проживання, то він зобов’язаний повідомити (не пізніше як за 3 дні до від’їзду) – той підрозділ, який видав довідку ВПО.

Виплата грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам може бути припинена, у разі вилучення територіальної громади, з якої перемістився переселенець з Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309. Перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується.

У Законі України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» зазначено, що особи, винні в порушенні закону, несуть відповідальність. Це може бути як матеріальна, кримінальна, так і адміністративна відповідальність.

Правоохоронними органами проводяться заходи щодо перевірки достовірності інформації про фактичне місце проживання внутрішньо переміщених осіб і даних, які вказувалися такими особами при постановці на облік.

В результаті проведення вибіркових перевірок правоохоронними органами виявлено декілька випадків вчинення шахрайських дій внутрішньо переміщеними особами, відкрито кримінальне провадження.

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...