Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Комісія Енергоатома оцінила стан культури безпеки у ВП «Южно-Українська АЕС»
AA

Комісія Енергоатома оцінила стан культури безпеки у ВП «Южно-Українська АЕС»

Комісія ДП НАЕК «Енергоатом» перевірила стан культури безпеки* в цехах і підрозділах ВП ЮУАЕС. Загальний висновок комісії – культура безпеки на Южно-Українській атомній станції перебуває на належному рівні. Чергова планова перевірка завершила цикл перевірок усіх діючих атомних станцій України. Цього разу вона проводилася за новою програмою. Серед нововведень – спостереження за роботою персоналу та участь представника експертно-аналітичної ради, створеної за ініціативи президента Енергоатома.

До складу комісії з перевірки культури безпеки на ЮУАЕС входили представники дирекції експлуатуючої організації та фахівці її відокремлених підрозділів «Рівненська АЕС» і «Хмельницька АЕС». Протягом тижня вони оцінювали стан документації, спостерігали за виконанням робіт на робочих місцях, проводили огляди стану обладнання, території, будівель і споруд, аналізували результати анкетування персоналу. Перевіркою було охоплено 27 підрозділів, робота яких має безпосередній вплив на безпеку атомної станції, та всі рівні персоналу, який відповідає за безпеку.  

Вперше у складі комісії працював представник ветеранської організації, член експертно-аналітичної ради, створеної при президентові НАЕК «Енергоатом» для збереження і передачі досвіду колишніх працівників атомно-промислового комплексу України, які нині перебувають на заслуженому відпочинку.

За підсумками роботи комісії експлуатуючої організації з оцінки стану культури безпеки у ВП ЮУАЕС було зафіксовано 9 позитивних практик, які буде рекомендовано для запровадження на інших АЕС. Частину зауважень, виявлених у процесі перевірки, було усунуто ще до її завершення. Щодо решти, головний інженер атомної станції Микола Феофентов запевнив: «Безперечно, всі зауваження буде враховано. Визначатимемо корінні причини та будемо працювати над їх усуненням».

Загальний висновок роботи комісії оголосив її очільник директор департаменту нагляду за безпекою НАЕК «Енергоатом» Олександр Богун: «У цілому культура безпеки як фундаментальний принцип безпеки є пріоритетною в діяльності відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС». Важливість цього напрямку керівництво підприємства усвідомлює та цілеспрямовано підтримує».  

 

*Культура безпеки (за визначенням МАГАТЕ) - набір характеристик і особливостей діяльності організацій та поведінки окремих осіб, який встановлює, що проблемам безпеки атомної станції, як таким, що мають найвищий пріоритет, приділяється увага, яка визначається їх значущістю. Поняття «культура безпеки» вперше з'явилося в 1986 році у процесі аналізу причин і наслідків Чорнобильської аварії, проведеного Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ). Було визнано, що саме її відсутність стала однією з причин трагедії.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...