Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Колектив Южно-Українського енергокомплексу ініціює збільшення відрахувань за ризик проживання в зоні спостереження АЕС
AA

Колектив Южно-Українського енергокомплексу ініціює збільшення відрахувань за ризик проживання в зоні спостереження АЕС

Депутат Миколаївської обласної ради генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко під час 7-ї позачергової сесії облради (23.09.2016р.) виступив з ініціативою щодо збільшення відрахувань на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження атомної станції. Нині на соціально-економічну компенсацію ризику населення 30-км зони перераховується 1% від вартості реалізованої електроенергії, що вироблена ЮУАЕС. У своєму виступі генеральний директор Южно-Українського енергокомплексу ініціював збільшення цих відрахувань до 2%.

Виступаючи перед депутатським корпусом, Володимир Лісніченко підкреслив, що протягом останніх років колектив ВП ЮУАЕС вів активну роботу з підготовки та проведення громадських слухань стосовно обговорення обґрунтування безпеки продовження термінів експлуатації енергоблоків №1,2 і матеріалів оцінки впливу цієї діяльності на навколишнє середовище. Результатом громадських слухань стало одностайне схвалення територіальними громадами зони спостереження АЕС продовження виробничого життя перших двох южно-українських блоків.

Генеральний директор також зазначив, що згідно з резолюцією громадських слухань, жителями зони спостереження АЕС було внесено пропозицію щодо збільшення відрахувань на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, з 1% до 2% обсягу реалізації електроенергії, яка виробляється атомними електростанціями. Виконуючи доручення громадськості та усвідомлюючи важливість цього питання у вирішенні соціально-економічних проблем регіонів, очільник енергокомплексу ініціював збільшення встановленої ставки збору для експлуатуючих організацій ядерних установок. Пропозицію підтримали всі обласні депутати.

На Миколаївщині компенсаційні відрахування за ризик проживання в зоні спостереження Южно-Української АЕС отримують п'ять районів і два міста. Субвенція спрямовується ​​на будівництво, реконструкцію, капітальні та поточні ремонти об'єктів соціальної інфраструктури, мереж електро-, водо-, газо-, теплопостачання і водовідведення, забезпечення населення засобами індивідуального захисту та препаратами йоду.

«Ми розуміємо, що для того, аби місцеві громади могли вирішувати свої насущні проблеми, сьогоднішніх відрахувань на соціально-економічну компенсацію недостатньо, оскільки вартість матеріалів і робіт за останній час значно зросла, - підкреслює Володимир Лісніченко. - Тому ми запропонували збільшити розмір компенсації з 1% до 2%. На сесії облради ініціативу схвалено та буде направлено до профільних комітетів Верховної Ради України. Сподіваюся, народні депутати прислухаються до неї та внесуть зміни до законодавства».

Механізмом реалізації цього питання стала підтримка депутатським корпусом Миколаївської облради ініціативи стосовно внесення змін до статті 12/1 Закону України від 08.02.1995 № 39/95-ВР «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» і направлення відповідного звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...