Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Кліщі
AA

Кліщі

Сезон активності кліщів може тривати від березня до жовтня. Саме в цей період до лікарів загальної практики та дерматологів звертаються пацієнти після укусів кліщів. Тож хочемо поділитись інформацією про велику небезпеку від маленьких істот.

Найчастіше кліщі проникають на шкіру людини чи тварини під час перебування на природі. Також їх можна занести в приміщення на поверхні одягу. В подальшому кліщ може прикріпитись до шкіри. При чому в більшості випадків укусу кліща людина не відчуває через виділення кліщем знеболювальної речовини. 

В чому їх небезпека?

Небезпека кліщів в тому, що вони можуть переносити віруси та бактерії, які є збудниками небезпечних інфекційних захворювань. Частина кліщів інфіковані цими збудниками і при укусі передають вірус, або бактерію людині. Укуси кліщів можуть викликати кліщовий вірусний енцефаліт та кліщовий бореліоз (хворобу Лайма). 

Зараження відбувається при потрапляння збудника з інфікованої слини кліща в кров людини, також при травмуванні кліща, коли заражені тканини кліща контактують з ранкою на тілі людини.

Ризик зараження значно вищий при тривалому присмоктуванні кліща (близько 3 діб). Якщо час присмоктування менший (кілька годин) тоді ризик зараження знижується.  

Що робити з укусом кліща?

Якщо стикнулися з укусом чи присмоктуванням кліща його потрібно якомога швидше видалити, це зменшить ризик зараження. Але дуже важливо не пошкодити, і не розчавити кліща. Втирання інфікованих частин кліща призводить потрапляння збудника інфекційного захворювання в кров людини. Тому важливо щоб правильне видалення кліща проводив лікар. Ця процедура безболісна і неінвазивна, проводиться вона за допомогою спеціального інструмента чи нитки.

Якщо запідозрили або помітили укус кліща і в місці укусу чи видалення кліща з’явилось почервоніння, яке не минає за кілька днів, або розширюється необхідно звернутись до лікаря. Важливо  виключити чи підтвердити таке захворювання, як хвороба Лайма або кліщевий бореліоз.

Щоб зараження через кліщів інфекційними захворюваннями необхідно оглядати тіло і одяг під час перебування на природі та поверненні додому. Не залишайте одяг в якому ви перебували на природі (в парку, лісі, дачі) біля ліжка чи в кімнаті де спите. Також рекомендовані репеленти. 

Читайте також

Як захиститися від холери

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Холера − це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води...

Що таке сказ?

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняєтьс...

Профілактика отруєнь рослинами

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед мешканців які вживають незнай...