Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради за І півріччя 2016 року
AA

Інформація про роботу спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради за І півріччя 2016 року

При виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради діє спостережна комісія, до складу якої входить 11 осіб - представників органів місцевого самоврядування та громадських організацій, відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах» в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10.11.2010 листопада 2010 року № 1042 «Про внесення змін до Положення про спостережні комісії».

Спостережна комісія при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради здійснює свою роботу в формі засідань. З початку 2016 року проведено 5 засідань спостережної комісії, на яких було розглянуто 11 питань та прийнято 1 постанову. Це - здійснення громадського контролю за поведінкою осіб,  умовно-дострокового звільнених від відбуття покарання, індивідуально-профілактична робота з неповнолітніми засудженими до покарання без позбавлення волі, соціальний супровід осіб, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та звільнених від відбуття покарання з випробуванням, надання гостро потребуючим з числа осіб, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі, адресної допомоги, профілактика рецидивної злочинності та правопорушень серед осіб, що повернулися з місць позбавлення волі, працевлаштування громадян працездатного віку, звільнених з місць позбавлення волі, залучення їх до відповідного перенавчання професіям, які мають попит на ринку праці.

З початку 2015 року на обліку спостережної комісії перебувало 15 осіб, умовно-достроково звільнених від відбуття покарання, знято з обліку – 5 осіб, на даний час перебуває – 10 осіб. Облік осіб даної категорії проводиться на підставі звірок з Южноукраїнським відділом поліції Первомайського відділу Головного управління Національної поліції в  Миколаївській області та Южноукраїнським міським відділом кримінально-виконавчої інспекції управління Державної пенітенціарної служби України в Миколаївській області.

Членами спостережної комісії проводиться робота щодо здійснення громадського контролю за поведінкою осіб, звільнених з місць позбавлення волі умовно-достроково, протягом невідбутої частини покарання, шляхом спільного щомісячного інспектування за місцем проживання цих осіб. З метою недопущення вчинення повторних правопорушень та громадського контролю на протязі поточного року інспекторами громадських пунктів охорони порядку було проведено 67 перевірок за місцем мешкання осіб умовно-достроково звільнених від відбуття покарання. В ході перевірок були надані правові консультації, інформаційні послуги щодо працевлаштування, необхідності здійснення флюорографічного обстеження, попереджено  про кримінальну та адміністративну відповідальність. Всім особам надана інформація про види послуг та допомог, які надаються управлінням соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці Южноукраїнської міської ради, Южноукраїнським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Южноукраїнським міським центром зайнятості, Южноукраїнської міською організацією Товариства Червоного Хреста України.

З початку 2016 року в Южноукраїнському міському центрі зайнятості були зареєстровані як безробітні 7 осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі. Робота з цією категорією громадян проводиться в межах чинного законодавства. Надаються визначені види забезпечення та соціальні послуги, а саме: допомога по безробіттю, в тому числі одноразова її виплата для організації підприємницької діяльності, допомога на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебуває на його утриманні, професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації, профорієнтація, пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням. Крім сприяння в пошуку роботи, безробітним громадянам надається профорієнтаційна допомога, пропонується проходження навчання та перенавчання за кошти служби зайнятості. З метою трудової адаптації та матеріальної підтримки, безробітні мають можливість прийняти участь в оплачуваних громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру.

Роботою Южноукраїнського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді охоплено 8 осіб, які звільнилися з установ відбування покарання, з них під соціальним супроводом перебувала 1 особа.

Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить соціальну роботу з особами, які засудженні до відбування покарання без позбавлення волі. Протягом І півріччя роботою Южноукраїнського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було охоплено 4 неповнолітніх та 6 осіб віком до 35 років зазначеної категорії. Фахівцями із соціальної роботи відвідано осіб зазначеної категорії за місцем проживання та здійснено оцінку потреб. Послуги спрямували на полегшення адаптації після звільнення до соціуму.

До управлінням соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці Южноукраїнської міської ради з початку поточного року звернулося 4 особи, звільнені з місць позбавлення волі. Грошову допомогу отримала 1 особа, звільненим з місць позбавлення волі на загальну суму 200 грн.

На офіційному сайті міста Южноукраїнська, у приміщеннях автовокзалу, Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 2 Міністерства охорони здоров'я України», Южноукраїнського міського центру зайнятості розміщена інформація з питань прав і гарантій засуджених осіб, проблем соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, інформаційні буклети, у яких зазначено місце та номери телефонів, де громадяни можуть отримати більш детальну інформацію про послуги та допомоги.

З метою забезпечення діяльності спостережної комісії при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради на принципах гласності, відкритості та прозорості, на її засідання запрошуються представники Южноукраїнського відділу поліції Первомайського відділу Головного управління Національної поліції в  Миколаївській області, Южноукраїнського міського відділу кримінально-виконавчої інспекції управління Державної пенітенціарної служби України в Миколаївській області, Южноукраїнського міського центру зайнятості, служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради та прокуратури міста Южноукраїнська.

Читайте також