Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Громадські слухання з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 ВП ЮУАЕС відбулися в Олександрівській ОТГ
AA

Громадські слухання з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 ВП ЮУАЕС відбулися в Олександрівській ОТГ

Представники Олександрівської об’єднаної територіальної громади 18 жовтня слухали провідних фахівців  Южно-Української атомної електростанції, котрі розповіли про те, який обсяг робіт виконано на енергоблоці №3 з метою отримання дозволу на подальшу понадпроектну його експлуатацію.

Основним доповідачем, як і на попередніх слуханнях, що вже пройшли у Мигії, Благодатному та Братському, був заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з продовження строку експлуатації, технології та інжинірингу Ігор Кравченко. Він розповів землякам, що відбувається у світі атомної енергетики, як розвивається вітчизняна атомна галузь та про енергетичну стратегію України.  У завданні уряду зокрема йдеться про інтеграцію української енергетичної системи з європейською, про підвищення виробітку електричної енергії, про продовження ресурсу діючих енергоблоків, про будівництво нових.

«Підвищення безпеки енергоблоків АЕС – процес безперервний, -  підкреслив у своїй доповіді Ігор Кравченко. - На енергоблоці №3, як і на першому та другому енергоблоках, термін роботи яких свого часу було продовжено, запланований значний обсяг реконструктивних та модернізаційних робіт  для приведення його у відповідність до сучасних вимог і норм безпеки».

На сьогодні южноукраїнські атомники виконали кваліфікацію обладнання та розробили звіт з періодичної переоцінки безпеки. «У складі ЗППБ є фактор безпеки №14 «Вплив на навколишнє середовище». З цим документом усі охочі можуть ознайомитись на сайті підприємства, - повідомив заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з продовження строку експлуатації, технології та інжинірингу Ігор Кравченко. «Багаторічний моніторинг радіаційного фону у зоні спостереження атомної станції  дає право стверджувати, що ЮУАЕС не здійснює істотного впливу на навколишнє середовище».

На слуханнях брали слово й представники двох громадських екологічних організацій. Та їхні «аргументи» базувались скоріше на емоціях, ніж на конкретних доказах шкоди від АЕС.

Учасники заходу визнали слухання такими, що відбулися. А до протоколу записали: внести зміни до Закону України «Про державний бюджет на 2020 рік». Олександрівська ОТГ хоче, щоб кошти, які направляються на компенсацію ризику населення, яке проживає в зоні спостереження АЕС, не «осідали» в районних центрах, а надходили безпосередньо на місця. «За кошти, які компанія «Енергоатом» перераховує у держбюджет, ми майже завершили освітлення населених пунктів нашої ОТГ, де проживає 11 тисяч 700 осіб. Зробили капітальний ремонт установ бюджетної сфери, зокрема амбулаторії та дитячих закладів», - проінформував голова Олександрівської об’єднаної територіальної громади Микола Бензар.

Також учасники слухань запропонували збільшити пільги на електричну енергію для населення зони спостереження з 30 до 50%.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...