Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Фонд успішно виконує свої завдання
AA

Фонд успішно виконує свої завдання

Про діяльність Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України розповідає директор виконавчої дирекції Фонду Валерій Григорович АКОПЯН.

«Останні два роки Фонд працює в особливих умовах, пов'язаних з реформуванням системи соціального страхування, але, незважаючи на ці обставини, продовжує свою успішну діяльність та наочно демонструє, що дійсно являється однією з найефективніших організацій в соціальній сфері нашої держави», - зазначив Валерій Акопян на засіданні Колегії виконавчої дирекції Фонду з підведення результатів роботи за дев'ять місяців цього року.

«Наразі наше першочергове завдання – і далі злагоджено працювати на благо людей, щоденно доводити свою профпридатність та компетентність, що дозволить системі Фонду оперативно реагувати на усі виклики нинішнього непростого часу.

Так, за дев'ять місяців 2016 року фактично до бюджету Фонду надійшло 5 млрд. 275 млн. грн. Таким чином, вдалося досягнути хоч і невеликого -– на 0,8 відсотка, але все ж перевиконання плану. В абсолютному вимірі це склало 44,3 млн. гривень.

Видатки ж Фонду у звітному періоді склали 4 млрд. 736 млн. гривень. Левова частина яких, в розмірі 4 млрд. 156 млн. грн., була профінансована на відшкодування шкоди потерпілим на виробництві та членам їх сімей.

Варто підкреслити, що з початку року було використано більше 519 млн. грн. на страхові виплати для майже 25 тисяч переселенців, які виїхали із зони проведення АТО в інші регіони України, та 615 млн. грн. на страхові виплати близько 28 тисячам потерпілих, що перемістилися із зони проведення АТО в інші міста і райони Донецької та Луганської областей.

Станом на 1 жовтня також проведено фінансування нарахованих видатків за раніше призначеними у 2014-2015 роках, але не виплаченими страховими виплатами тимчасово переміщеним особам з Донецької та Луганської областей, на суму понад 122 млн. гривень.

Крім того, на комплекс заходів з медичної, професійної та соціальної реабілітації, спрямованих на відновлення здоров'я і працездатності потерпілих, Фондом було використано 283,4 млн. гривень.

Зрозуміло, що головні наші фінансові ресурси спрямовуються безпосередньо громадянам у вигляді грошових сум, які Фонд виплачує застрахованим чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку.

У звітному періоді робочими органами виконавчої дирекції Фонду здійснювалися нарахування щомісячних страхових виплат дещо більше 212 тисячам осіб. Ця кількість порівняно з аналогічним періодом 2015 року зменшилась на 47 тис. осіб, тобто на 18 відсотків.

Очевидно, що таке зменшення насамперед зумовлено тим, що Фонд не може виконувати в повній мірі свої функції в окремих районах східних областей.

Так, станом на 1 жовтня близько 40 тис. потерпілих і членів їх родин з Донецької області та більше 22 тисяч з Луганської не звернулись за продовженням раніше призначених страхових виплат до робочих органів Фонду на підконтрольній українській владі території.

У структурі здійснених страхових виплат основна частина припадає на щомісячні страхові виплати – 4 млрд. грн. (96,5%) та одноразову допомогу – 91,2 млн. грн. (2,2%).

Щомісячну грошову суму в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, отримують наразі 201,6 тис. осіб. Сума витрачених за перші три квартали року на цей вид виплати коштів склала 3,8 млрд. гривень.

Слід зазначити, що середньомісячний розмір призначеної виплати порівняно з січнем-вереснем 2015 року зріс на 14,5% і склав 2 045 гривень.

Аналогічно, чисельність отримувачів щомісячної страхової виплати особам, які мають на це право в разі втрати годувальника, в порівнянні з вереснем 2015 року зменшилась на 22% і складає 10,6 тис. осіб.

Сума витрат на щомісячну страхову виплату особам, які мають на це право в разі втрати годувальника, за 9 місяців склала майже 178 млн. гривень. Чисельність отримувачів цієї виплати складає 10,6 тис. осіб. Середньомісячний розмір на одну особу склав 1 802 грн. А це на 252 грн. більше, ніж за 9 місяців 2015 року.

У цьому році Фондом проведено індексацію грошових доходів майже 92,5 тис. потерпілих і членам їх сімей. Внаслідок цього досягнуто зростання середнього розміру щомісячних страхових виплат цих осіб на 532 грн. Загальна сума витрат на індексацію склала 442,4 млн. грн., що майже на 8% більше, ніж у січні-вересні 2015 року.

Одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності потерпілому було призначено 2,5 тис. осіб. За січень-вересень 2016 року використано було на цей вид допомоги 46,5 млн. гривень. Середній розмір допомоги на одного потерпілого склав 10,4 тис. гривень.

У зв'язку із змінами у порядку призначення одноразової допомоги потерпілим значно зменшився її середній розмір та, як наслідок, сума витрат бюджету Фонду на цю допомогу.

Протягом січня-вересня 2016 року 240 сім'ям призначено одноразову допомогу в разі смерті потерпілого. Крім того, одноразова допомога була призначена 219 утриманцям. Сума витрат на ці виплати склала 44,6 млн. гривень.

Одноразова допомога в разі смерті потерпілого на одну сім'ю в середньому призначалась у розмірі 134 тис. грн., середній розмір виплати на одного утриманця склав 27,5 тис. гривень.

Слід підкреслити, що станом на 1 жовтня на підконтрольній українській владі території продовжують отримувати страхові виплати понад 46 тис. внутрішньо переміщених осіб.

Найбільша їх кількість обслуговується в робочих органах виконавчої дирекції Фонду в Харківській області – 8 тис. осіб, Дніпропетровській – 2,7 тис., Запорізькій – 2,3 тис., місті Києві – 2 тис. осіб.

З липня поточного року змінено порядок обслуговування внутрішньо переміщених осіб. Внаслідок чого кількість отримувачів зменшилась на 2,7 тис. осіб. При цьому, заборгованість зі страхових виплат за 2014 та 2015 роки виплачено майже 66,5 тис. осіб. Тобто, всі потерпілі, які перемістились на підконтрольну територію, отримали кошти в повному обсязі.

Важливим напрямом діяльності Фонду є медико-соціальна реабілітація, відновлення здоров'я та працездатності потерпілих на виробництві.

Впродовж січня-вересня 2016 року у закладах охорони здоров'я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 9,4 тисяч потерпілих, що на 10% перевищує показник минулого року.

У тому числі медичну реабілітацію у санаторно-курортних закладах пройшли 513 осіб – на 76 більше, ніж було за результатами дев'яти місяців 2015 року. Загальна сума витрат склала 39,5 млн. гривень.

Лікарськими засобами та виробами медичного призначення в аптечних закладах забезпечено понад 16 тис. осіб. Витрати склали 66,7 млн. гривень.

Санаторно-курортним лікуванням було охоплено 9,5 тис. інвалідів внаслідок трудового каліцтва та супроводжуючих осіб відповідно до визначеної потреби. Приріст за річний період склав 27 відсотків. Загальна сума витрат на санаторно-курортне лікування становить 115,4 млн. гривень.

Технічні та інші засоби реабілітації, тобто протезно-ортопедичні вироби, протягом звітного періоду отримали за кошти Фонду 2699 потерпілих. Витрати склали 17,3 млн. гривень. Спеціальні засоби пересування (коляски) – 188 потерпілих, на загальну суму 2,6 млн. гривень.

Виплати на спеціальний медичний догляд проведено 776 інвалідам внаслідок трудового каліцтва, на постійний сторонній догляд – 2689 особам, на побутове обслуговування – 3348 потерпілим. Обсяг витрат на необхідні види догляду склав 39,1 млн. грн. (9,4 млн. грн., 18,1 млн. грн. та 11,6 млн. грн. відповідно). Витрати на додаткове харчування для 121 інваліда сягнули 0,9 млн. гривень.

Зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами, та слуховими апаратами забезпечено 224 потерпілих на суму 0,6 млн. гривень.

Крім цього, проводилась компенсація витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування для 4013 інвалідів, на що використано 1,0 млн. гривень.

Належні медико-соціальні послуги за рахунок коштів Фонду отримали загалом 1832 внутрішньо переміщені особи.

Загалом же, що важливо, обсяг коштів, використаних виконавчою дирекцією Фонду у звітному періоді для забезпечення потерпілих медико-соціальними послугами, збільшився відносно 9 місяців 2016 року на 21 відсоток і склав понад 283 млн. гривень.

Також не менш важливим завданням Фонду є здійснення заходів з профілактики виробничого травматизму та професійної захворюваності, адже в кінцевому результаті стан виробничого травматизму впливає на видаткову частину бюджету Фонду.

Статистика в цій сфері свідчить, що кількість нещасних випадків зросла на 1,5% (з 3329 до 3378 травмованих осіб) у порівнянні з січнем-вереснем 2015 року. При цьому, кількість професійних захворювань зменшилась на 19%, або на 248 випадків (з 1313 до 1065).

Інструментарієм Фонду, що покликаний активно впливати на цю ситуацію, є служба страхових експертів з охорони праці.

Так, за 9 місяців 2016 року робочими органами виконавчої дирекції Фонду на підприємствах взято участь у проведенні 2,7 тис. семінарів, 5,5 тис. нарад, майже 2 тис. засідань «круглих столів».

З метою надання роботодавцям постійної допомоги у вирішенні питань збереження здоров'я людини та забезпечення безпеки праці протягом звітного періоду страховими експертами з охорони праці надано 26 тис. консультацій, взято участь у впровадженні системи управління охороною праці на майже 12 тис. підприємств».

Підсумовуючи результати діяльності Фонду, Валерій Акопян зазначив, що в цілому система спрацювала задовільно, і головним нашим здобутком - є щасливі очі і вдячність тих, заради здоров'я, достатку і спокою кого ми невпинно працюємо, але всім на місцях необхідно докласти максимум зусиль, щоб люди, якими ми опікуємось, і надалі відчували щоденну і повноцінну турботу.

Читайте також

Виходь на світло! Ризики та негативні наслідки незадекларованої праці для суб'єктів господарювання

Южноукраїнське міське відділення У ВД ФССУ в Миколаївській області

  Зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану Задекларована праці = трудов...

Охорона праці під час організації дистанційної (надомної) роботи

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

В умовах поширення коронавірусної інфекції та впровадження карантинного режиму на території України&...

Раціональне використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) при захворюванні на COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Профілактичні заходи Інфікування SARS-CoV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Повітр...

Заходи з профілактики інфекцій та інфекційний контроль під час надання медичної допомоги пацієнту, який підлягає визначенню випадку COVID-19

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Заходи з профілактики інфекцій здійснюються працівниками охорони здоров'я (медичними працівникам...

Проведення медичних оглядів

Южноукраїнське міське відділення управління ВД ФСС України в Миколаївській області

Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за власні кошти забезпечити фінансування та орг...