Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Фахівці Южноукраїнської міської багатопрофільної лікарні застерігають про небезпеку надмірного перебування на сонці
AA

Фахівці Южноукраїнської міської багатопрофільної лікарні застерігають про небезпеку надмірного перебування на сонці

Спекотну погоду найтяжче переносять люди, які страждають на серцево-судинні, легеневі, алергічні та онкологічні захворювання. Від тривалого перебування на сонці чи постійного перегрівання може виникнути небезпечний стан організму, який називають сонячним та тепловим ударом.

Сонячний удар - це тяжке ураження центральної нервової системи внаслідок інтенсивної  або тривалої дії прямих сонячних променів. Найчастіше він виникає  при виконанні  певних робіт на відкритому просторі під сонцем чи тривалих переходах-переїздах, коли відсутні головні убори. Також коли людина, відпочиваючи, довго перебуває на сонці. 

Важливо знати, що значно підвищує чутливість до сонячних променів алкогольне сп’яніння, перевантаження шлунку.

Ознаки сонячного удару такі: спочатку людина відчуває головний біль, слабкість, запаморочення, розлад зору, шум у вухах, нудоту. Потім з’являються  блювання, почервоніння шкіри обличчя, яка покривається рясним потом, підвищення температура тіла до 38-39˚С, різко прискорюються пульс і частота дихання. Якщо в такому стані людині не надати допомогу, її стан різко погіршується, з’являються галюцинації, потім вона втрачає свідомість і навіть може померти.

Тепловий удар виникає при загальному перегріві організму, коли порушується  процес терморегуляції. Ознаки теплового удару виникають раптово. В легких випадках відмічається  сонливість, порушення мови, похитування. Обличчя червоніє, дихання утруднюється. При відсутності допомоги симптоми швидко наростають, людина втрачає свідомість. Реакція зіниць ока на світло зникає, обличчя стає блідим з синюшним відтінком. Шкіра холодна, покрита рясним потом. Пульс різко прискорюється, температура тіла підвищується до 40-41˚С, дихання стає поверхневим.

Перша допомога в обох випадках (і при сонячному і при тепловому ударі) однакова. Вона направлена на зниження температури тіла хворого і стимуляцію дихання. Хворого необхідно помістити у прохолодне місце, звільнити від верхнього одягу, надати лежаче положення з дещо піднятою головою. На ділянку серця та потилицю класти холод (бажано лід), давати прохолодне пиття. 

Дуже ефективні прохолодні ванни. При втраті свідомості застосувати нашатирний спирт. Коли повернеться свідомість, пропонують міцний чай або каву, як збуджувальні засоби. Головне, слідкувати за диханням та роботою серця. 

У випадку зупинки дихання та серцевої діяльності робити штучне дихання і ручний  масаж серця.  Але найперше необхідно негайно викликати медичного працівника або доправити хворого у лікувальний заклад, щоб запобігти ускладненням ( інсульт та набряк мозку).

З метою попередження теплового або сонячного удару, необхідно пам’ятати основні правила поведінки, направлені на зменшення дії на людину прямих сонячних променів та надмірного тепла, а саме:

 ✔️ під час сильної спеки не слід без зайвої потреби виходити на вулицю або знаходитися під прямими сонячними променями з 11:00 до 17:00 години. 

 ✔️до мінімуму зменшити перебування у громадському транспорті - спека й задуха у закритому просторі  можуть спровокувати запаморочення і непритомність;

 ✔️ у жару необхідно носити світлий, легкий, вільного крою одяг з натуральної тканини, літній головний убір;

✔️ необмежено пити прохолодну рідину, краще чай або фруктові соки без цукру;

 ✔️зменшити фізичні навантаження, обов’язкову роботу виконувати з перервами, уникати дії прямих сонячних променів та перегрітих приміщень. В період піку спеки робити збільшені перерви  в роботі. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у 5 разів, що може призвести до зневоднення організму;

 ✔️ постійно  провітрювати  приміщення, при можливості часто обливатися холодною водою, купатися, приймати душ двічі на день – необхідний мінімум у таку погоду. Якщо для цього немає умов, то хоча б обтиратися мокрим рушником, часто ополіскувати руки і  обличчя. Для шкіри  корисно вмиватися мінеральною або термальною водою;

✔️  у перегрітих приміщеннях необхідно користуватися провітрюванням, кондиціонерами, вентиляторами. При експлуатації кондиціонера важливо пам’ятати, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Тому не можна програмувати кондиціонер на температуру нижче 18 градусів;

 ✔️ не бажано користуватися косметикою, а особливо пудрою і тональними кремами. Вони ускладнюють шкірі дихання, людина сильно пітніє, а ефект від макіяжу виявляється прямо протилежним  бажаному;  

 ✔️ дуже небезпечно пити алкогольні напої та курити у жару, слід пам’ятати, що пиво не вгамовує спрагу.

Надмірне тепло і палюче сонце здоров’я не додають,

а можуть тільки завдати шкоди,

тому будьте обережні!

 

Читайте також

День лікаря–лаборанта

КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»

15 квітня відзначаються День лікаря–лаборанта, міжнародний день фахівця з лабораторної ді...