Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Фахівці ЮУАЕС взяли участь у відкритому обговоренні проектів тарифів на вироблену АЕС України електричну та теплову енергію на 2019 рік і проекту інвестпрограми АЕС на 2019 рік
AA

Фахівці ЮУАЕС взяли участь у відкритому обговоренні проектів тарифів на вироблену АЕС України електричну та теплову енергію на 2019 рік і проекту інвестпрограми АЕС на 2019 рік

Фахівці Южно-Українського енергокомплексу взяли участь у відкритому обговоренні проектів тарифів на вироблену АЕС України електричну та теплову енергію на 2019 рік і проекту інвестпрограми АЕС на 2019 рік в режимі відеоконференції. Захід, організований ДП «НАЕК «Енергоатом», пройшов 24 вересня. У ньому взяли участь представники дирекції та відокремлених підрозділів компанії, органів місцевої влади міст-супутників АЕС і інші зацікавлені сторони.

Стати учасниками обговорень мали змогу всі бажаючі. Повідомлення та обґрунтовуючі матеріали щодо необхідності встановлення тарифів і схвалення інвестиційної програми було заздалегідь оприлюднено на офіційному веб-сайті ДП «НАЕК «Енергоатом» з метою отримання зауважень та пропозицій у встановлений строк.

У процесі обговорення проектів тарифів на вироблену АЕС України електричну та теплову енергію на 2019 рік було зазначено, що розрахунок виконано на базі структури діючих тарифів на відпуск електричної та виробництво теплової енергії АЕС (затверджені постановою НКРЕКП від 28.12.2017 № 1488) у розмірі 54,03 коп./кВт⋅год. та 86,0 грн/Гкал відповідно. У проекті тарифів враховано прогнозні індекси інфляції на 2019 рікДля розрахунку витрат на оплату праці використовувались звітні дані Держстату за 6 місяців 2018 року.

При цьому зазначалося, що поточний рік компанія працює з дефіцитним тарифом. Зокрема, дефіцитними статтями є придбання свіжого ядерного палива, оплата праці та єдиний соціальний внесок, сплата екологічного податку, відшкодування витрат пенсійного фонду, фінансові витрати на обслуговування кредитів, капітальні вкладення в будівництво та реконструкцію тощо.

У наступному році, згідно з уточненими від вересня 2018 року прогнозними обсягами виробництва та відпуску електричної енергії ДП «НАЕК «Енергоатом», виробництво електроенергії АЕС заплановане на рівні 83 млрд кВт⋅год., корисний відпуск – 77,8 млрд кВт⋅год. Відпуск теплової енергії складе 1,6 млн Гкал, корисний відпуск – 1,5 млн Гкал.

За словами фахівців, у розрахунках тарифу на наступний рік враховані витрати, необхідні для забезпечення надійної та безпечної роботи діючих АЕС України та стабільного розвитку НАЕК «Енергоатом». Зокрема, кошти на своєчасне виконання запланованих ремонтних робіт, необхідний обсяг експлуатаційних витрат, фінансові потреби на погашення короткострокових і довгострокових міжнародних кредитів, сплати податків та ін. У перелік витрат в собівартості включено й таку важливу статтю як збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке мешкає у зонах спостереження АЕС, що, відповідно до законодавства, розраховується за ставкою 1% від реалізованої товарної продукції.

Йшла мова під час обговорення і про Інвестиційну програму ДП «НАЕК «Енергоатом» на наступний рік. Серед головних напрямків фінансування – завершення робіт на раніше розпочатих об’єктах і нове будівництво, підвищення безпеки енергоблоків і продовження терміну їх експлуатації, реконструкція та модернізація обладнання, фізичний захист ядерних установок і ядерних матеріалів, технічний розвиток та ін. До переліку основних будівельних проектів входить завершення реконструкції системи технічного водопостачання Южно-Української АЕС, яка дозволить зняти обмеження потужності трьох блоків-мільйонників, пов’язані з недостатньою охолоджувальною здатністю водойми-охолоджувача АЕС, і збільшити енерговиробництво. 

У своєму виступі під час відкритого обговорення генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко зупинився на найважливіших напрямках роботи южно-українських атомників, які мають бути забезпечені фінансово. Зокрема, на першочергових роботах з ремонту, реконструкції та модернізації, спрямованих на підвищення надійності і безпеки енергоблоків АЕС, на заходах з охорони праці та реалізації програм соціального розвитку, на важливості компенсаційних відрахувань за ризик проживання в 30-кілометровій зоні атомної станції тощо. Окрему увагу керівник відокремленого підрозділу приділив витратам на оплату праці працівників у складі тарифу. «Ні для кого не секрет, що збільшення зарплатні для нашого персоналу є пріоритетним. Якщо порівнювати з відповідним періодом минулого року, то кількість звільнень за власним бажанням збільшилася на 30%. Основна причина, згідно з опитуванням, - низька заробітна платня», - наголосив Володимир Лісніченко та  запропонував усім учасникам відкритого обговорення підтримати розраховані витрати на оплату праці персоналу та тариф Енергоатома на наступний рік в цілому.

З врахуванням уточнених обсягів у річному плані виробництва та відпуску електричної і теплової енергії, скоригованих загальних витрат на оплату праці на 2019 рік та економічно-обґрунтованих витрат,  необхідний тариф на електроенергію АЕС на 2019 рік має скласти 90,19 коп./кВтгод., на теплоенергію – 145,29 грн/Гкал.

Представники місцевого самоврядування міст-супутників АЕС – Южноукраїнська, Енергодара, Нетішина та Вараша, а також Київської обласної державної адміністрації, які брали участь у обговоренні, одноголосно підтримали запропоновані розрахункові тарифи.

Протокол з відображеними результатами відкритого обговорення буде направлено до НКРЕКП. 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...