Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Фахівці ЮУАЕС навчалися правилам застосування керівництв з управління важкими аваріями
AA

Фахівці ЮУАЕС навчалися правилам застосування керівництв з управління важкими аваріями

Протягом тижня – з 12 по 15 грудня - члени групи інженерної підтримки ВП ЮУАЕС навчалися правилам роботи з керівництвами управління важкими аваріями. Тижневий навчальний курс було організовано за ініціативи АЕС. Його провели фахівці Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ).

Керівництва з управління важкими аваріями (КУВА) - спеціальні інструкції, покликані мінімізувати шкоду, яку теоретично можуть спричинити важкі аварії на АЕС.  Їхню розробку свого часу прискорили події на атомній станції Фукусіма, які сталися в березні 2011 року. Розроблені керівництва пройшли перевірку на можливість їх використання (верифікацію та валідацію) і після узгодження з Державною інспекцією ядерного регулювання були запроваджені на Южно-Українській атомній електростанції.

Одним з етапів впровадження КУВА є навчання персоналу, який застосовуватиме їх у разі необхідності. До такого персоналу належить група інженерно-технічної підтримки та персонал блочного щита управління. З метою підтримки навичок для цього персоналу організовуються регулярні навчання. Одне з таких навчань було проведене з 12 по 15 грудня фахівцями ДНТЦ ЯРБ. Його пройшли всі члени групи інженерно-технічної підтримки - понад п’ятдесят фахівців та керівників підрозділів Южно-Української АЕС.

Теоретична частина навчального курсу складалася з базових знань, зокрема, що таке важка аварія, шляхи та загрози її розвитку, а також методи недопущення розвитку незворотних подій. Практична частина включала використання процедур КУВА під час ліквідації важких аварій. У рамках цієї частини учасники навчального курсу відпрацювали декілька конкретних сценаріїв важких аварій.

Начальник відділення аналізу безпеки атомних електростанцій ДНТЦ ЯРБ Дмитро Гуменюк наголошує на важливості  такого навчання: «Це необхідно для того, щоб згадану документацію розпочали використовувати на енергоблоці.  Ми переконані, що таке навчання мають пройти фахівці всіх підрозділів НАЕК «Енергоатом». 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...