Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Фахівці ЮУАЕС готуються запровадити черговий постфукусімський захід
AA

Фахівці ЮУАЕС готуються запровадити черговий постфукусімський захід

Компанія «S̆KODA JS a.s.» 28-29 травня провела навчальний курс для фахівців ЮУАЕС, котрі будуть задіяні у процесі монтажу, випробування, експлуатації та ремонту системи примусового скидання тиску з гермооболонки на енергоблоці №3. Встановити систему планують під час цьогорічного ППР (планово-попереджувального ремонту).

Облаштування енергоблоків системою примусового фільтрованого скидання парогазової суміші з гермооболонки входить до переліку постфукусімських заходів. Це обладнання підвищує безпеку енергоблоків, оскільки призначене для запобігання пошкодженню залізобетонних конструкцій контайнмента в разі розвитку важкої аварії. За розрахунками фахівців, можливість виникнення тиску, здатного навіть за умов важких аварій зруйнувати гермооболонку реакторів типу ВВЕР, що експлуатуються в Україні, мізерна. Проте Енергоатом ухвалив рішення встановити системи аварійного скидання парогазової суміші з контайнмента енергоблоків на всіх вітчизняних атомних станціях.

На блоках №1 і №2 ЮУАЕС подібні системи вже встановлено. Їх розробником стала компанія «Westinghouse Electric Germany GmbH». Використано принцип сухої фільтрації з застосуванням унікального аерозольно-йодного фільтра.

Для серійних енергоблоків, до яких належить блок №3 ЮУАЕС, системи  фільтрації аварійного скидання виготовляє компанія «S̆KODA JS a.s.». Обладнання вже надійшло на вісім енергоблоків українських атомних електростанцій, в тому числі, на блок №3 ЮУАЕС.

«Наша компанія є розробником цієї системи, - зазначає технічний консультант, керівник проекту від Українського офісу «S̆KODA JS a.s.» Олена Логвина. – За основу ми взяли технологію «Фраматом» і розробили свій концепт. Спроектували газовий блок скруббер-вентуре потрібних розмірів, виконали розрахунки, попереднє обгрунтування, аналіз безпеки проекту і виготовили основне обладнання».

Система примусового скидання тиску для енергоблока №3 суттєво відрізняється від тих, що встановлені на енергоблоках №1 і №2  ЮУАЕС. «S̆KODA JS a.s.» застосувала комбіновану (двохступеневу) систему фільтрації. Олена Логвина пояснює: «Ми вважаємо, що необхідно застосовувати різні методи очищення. На першій стадії основна фільтрація проходитиме у рідинній фазі. У той момент, коли буде менше газо-очищувальної рідини, основне навантаження візьмуть на себе метало-волокнисті фільтри. В принципі, обидві системи, що будуть встановлені на ЮУАЕС, повністю відповідають технічним вимогам, які висував замовник. Головне, що це обладнання забезпечує 99,99% очищення викидів для усіх типів аерозолів і 99,5%   для газоподібного йоду».

Перед тим, як встановити обладнання, представники компанії «S̆KODA JS a.s.» провели навчальний курс для фахівців ЮУАЕС, які братимуть участь у монтажі, обслуговуванні та контролі системи. Під час занять детально пояснили принцип дії обладнання, особливості його монтажу та розміщення в умовах обмеженого простору гермозони, розповіли про висновки тестування дослідного зразку. На лекції також були запрошені представники навчально-тренувального центру ЮУАЕС, які, в свою чергу, поширюватимуть отримані знання під час підготовки персоналу.

«Мета навчання – дати зрозуміти фахівцям, що являє собою наша система, з чого вона складається. В ролі слухачів були представники різних підрозділів, в тому числі і ті, хто брав безпосередню участь у розробці вимог до проекту, здійснював прийомку обладнання на заводі, контролюватиме монтаж і у подальшому обслуговуватиме систему. Ми намагались дати їм ті знання, котрі будуть необхідні в процесі подальшої роботи», - підсумувала технічний консультант, керівник проекту від Українського офісу «S̆KODA JS a.s.» Олена Логвина.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...