Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Фахівці ЮУАЕС  обговорили ефективність заходів радіаційного захисту  персоналу на засіданні ради ALARA
AA

Фахівці ЮУАЕС  обговорили ефективність заходів радіаційного захисту  персоналу на засіданні ради ALARA

На черговому засіданні ради ALARA* 28 лютого керівники підрозділів ЮУАЕС підбили підсумки минулого року та обговорили плани на поточний. На засіданнях цього органу, що діє на атомній станції 18 років, регулярно розглядають ефективність комплексу заходів, спрямованих на зменшення дози опромінення персоналу, який виконує роботи у зоні суворого контролю.

У цеху радіаційної безпеки (ЦРБ) дозове навантаження розраховують щорічно та поквартально. При цьому враховуються заплановані ремонтні роботи, ступінь радіаційного забруднення обладнання і кількість персоналу, який буде задіяний в ремонті. На нараді було представлено прогноз колективної дози на 2020 рік та відповідні квоти для підрозділів.

Декілька років тому за рахунок внутрішніх резервів на базі ЦРБ було створено групу радіаційного захисту. Їх основним завданням є  аналіз радіаційної обстановки в місцях виконання робіт, колективних доз персоналу та розробка організаційно-технічних заходів, направлених на зниження колективних доз персоналу за результатами аналізу. На останній нараді ALARA було представлено аналіз причин спрацювання установок радіаційного контролю з непоширення радіоактивного забруднення. Начальник ЦРБ Володимир Бояріщев переконаний у важливості та у актуальності таких досліджень: «Аналіз показує, де можна посилити контроль, на що звернути увагу під час навчання, інструктажів, екзаменів».

Було озвучено й пропозиції, надані за результатами проведеної роботи. Серед них – встановлення більш сучасних установок радіаційного контролю на енергоблоці №3. Захід планують реалізувати 2021 року. На третьому «мільйоннику», зокрема, додатково передбачать прилади для вимірювання забруднення рук і ніг.

Спеціалісти зазначають, що майже всі організаційні  заходи зі зниження колективної дози опромінення персоналу вже впроваджено. Основними засобами оптимізації дозових навантажень є застосування додаткових засобів індивідуального захисту, проведення своєчасної дезактивації, встановлення санітарних шлюзів та використання захисних екранів, радіаційний самоконтроль персоналу, ретельне планування робіт. Усі ці заходи постійно виконуються, крім цього з урахуванням міжнародного досвіду розробляються нові.

Минулого року було введено в експлуатацію нові електронні прямопоказуючі дозиметри. На відміну від попередніх французького виробництва ці виготовлено в Україні, що полегшує їх сервіс. Нові прилади зручніші у використанні, надають працівнику більше інформації, підвищуючи таким чином можливості самоконтролю.

На завершення засідання було представлено розподіл премії за реалізацію принципів ALARA та оптимізацію доз опромінення 2019 року. Він залежить від дотримання кожним цехом дозових лімітів та недопущення порушень правил радіаційної безпеки працівниками та є додатковим методом заохочення персоналу робити особистий внесок у зниження колективної дози.

*Міжнародний принцип радіаційного захисту, який полягає у зниженні дозових навантажень персоналу до настільки низького рівня, наскільки це може бути досягнуто з урахуванням економічних і соціальних факторів.

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...