Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Енергоблоки ЮУАЕС почали працювати у режимі нормованого первинного регулювання частоти
AA

Енергоблоки ЮУАЕС почали працювати у режимі нормованого первинного регулювання частоти

З 10 лютого енергоблоки №1 та №2 Южно-Української АЕС почали працювали у режимі нормованого первинного регулювання частоти. Сертифікований обсяг резерву на кожен з «мільйонників» складає 20 мегаватів.

Перший та другий енергоблоки Южно-Української АЕС ще восени успішно пройшли випробування режиму нормованого первинного регулювання частоти та сертифікацію у НЕК «Укренерго» щодо можливості надання допоміжних послуг з резерву підтримки частоти. Це ще один крок до синхронізації Об’єднаної енергосистеми України з континентальною мережею Європи. Одна з основних вимог – не допустити відхилення частоти понад 0,02 Гц. Згідно з Кодексом системи передачі, менш ніж за 1 секунду сертифіковані резерви підтримки частоти повинні активізуватись і максимум за пів хвилини небаланс потужності в енергосистемі має бути усунутий.

«Атомні блоки працюють у базовому режимі. Вони не призначені для маневрування, адже не здатні швидко змінювати поточну потужність на значну величину. Втім, завдяки сучасній електрогідравлічній системі регулювання турбіни технічно є можливість за короткий час зменшити або збільшити оберти та направити резервні мегавати для компенсації небалансу потужності в енергосистемі», - пояснив начальник цеху теплової автоматики та вимірювань (ЦТАВ) Андрій Пилипчук.

Сертифікації передувало виконання великого обсягу робіт з реконструкції системи регулювання турбіни на першому та другому енергоблоках. Зокрема, було вдосконалене алгоритмічне забезпечення та доопрацьовано програмно-технічний комплекс.

Свідоцтво про відповідність вимогам для надання допоміжних послуг з підтримання частоти в енергосистемі на ЮУАЕС отримали 2 лютого 2022 року.  У документі зазначено, що сертифікований обсяг резерву для енергоблоків №1 та №2 складає 2% від номінальної потужності. Це не суперечить правилам ядерної безпеки та не впливає на роботу об’єкта. Аналогічні сертифікати вже отримали Запорізька та Хмельницька АЕС.

Начальник ЦТАВ Андрій Пилипчук зазначив, що третій енергоблок Южно-Української атомної електростанції також в подальшому буде використовуватись для надання допоміжних послуг з резерву підтримки частоти, але для цього слід виконати великий обсяг робіт з заміни усіх програмно-технічних комплексів турбінного відділення (як робилось на першому та другому «мільйонниках»). Це дозволить отримати сертифікат ще на 20 резервних мегаватів. Реконструкцію та модернізацію на енергоблоці №3 заплановано на 2023 рік.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...