Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Електричну потужність енергоблока №2 ЮУАЕС підвищено на 20 МВт
AA

Електричну потужність енергоблока №2 ЮУАЕС підвищено на 20 МВт

Електричну потужність другого енергоблока Южно-Української АЕС підвищено на 20 МВт. Досягти таких параметрів вдалося завдяки комплексу робіт, виконаних у рамках планово-попереджувального ремонту (ППР). Основна з них - модернізація ротора циліндра високого тиску турбіни.

«На резервний ротор, який перебував у центрозапасі і був відправлений на завод «Турбоатом», встановили лопатки з профілями поліпшеної конструкції, - деталізує начальник турбінного цеху №1 (ТЦ-1) ЮУАЕС Олександр Кравцов. - Були також виготовлені нові діафрагми з ущільненнями із нержавіючої сталі. Під час ремонтних робіт на блоці №2 старий ротор ми демонтували, а новий, з новими діафрагмами, встановили. Усе це в комплексі підвищило надійність експлуатації обладнання. Сьогодні з Турбоатомом тривають узгодження щодо обґрунтування дозволу на збільшення міжремонтного періоду з чотирьох до шести років. А 2 вересня служба налагодження та випробування нашої станції порівняла нинішні параметри устаткування з даними річної давності і дійшла висновку, що за схожих умов, однакової теплової потужності реактора, температури циркуляційної води на другому енергоблоці зафіксовано приріст електричної потужності на 20 МВт».

О. Кравцов додає, що працювати енергоблоку №2 на потужності 1020 МВт з тими ж тепловими параметрами реактора дозволили також заміна конденсатора турбіни, яку проведено під час планово-попереджувальних ремонтів 2015-2016 років. Южно-Українська АЕС була пілотною в реалізації проєкту з заміни конденсатора. Першою серед вітчизняних атомних станцій ЮУАЕС виконала й модернізацію ротора ЦВТ турбіни.

У планах турбінного цеху №1 провести аналогічну модернізацію на роторі циліндра середнього тиску (ЦСТ) турбіни енергоблока №2. До кінця 2020 року ПАТ «Турбоатом» обіцяє поставити вдосконалений ротор на майданчик Южно-Української АЕС. У перспективі - такі ж роботи на блоці №1.

«Крім підвищення надійності роботи турбіни, реконструкцією ЦВТ і ЦСТ ми подовжуємо її термін експлуатації і це, вважаю, великий плюс. Замінивши ці два ротори, ми автоматично продовжуємо життя устаткування ще як мінімум на 30 років», - резюмує начальник ТЦ-1.

Варто зазначити, що у колективу ЮУАЕС вже є позитивний досвід підвищення потужності атомних енергоблоків. Ця робота розпочалася 2015 року з узгодження концептуального технічного рішення. Тоді йшлося про підвищення теплової потужності блоків на 1,5% за рахунок використання консервативних інженерних запасів, закладених проєктувальником. На блоках №1 і №2 програму з виконання умов для підвищення потужності у вказаних обсягах повністю реалізовано.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...