Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До уваги суб’єктів господарювання, які організовують роботу закладів громадського харчування та мають літні майданчики!
AA

До уваги суб’єктів господарювання, які організовують роботу закладів громадського харчування та мають літні майданчики!

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 №392  «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненою коронавірусом CARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» затверджені поетапні пом’якшувальні заходи виходу з карантину. Зокрема, відповідно до вищезазначеної постанови, з 22.05.2020 дозволено здійснювати  діяльність об’єктам з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках, у тому числі під тентами, на верандах за умови дотримання Тимчасових рекомендацій, затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020 №18, а саме:

1. Перед початком зміни проводиться температурний cкpинінг yciм працівникам.

 Працівники, в яких при проведені температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов'язків.

При проведені вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечується обов'язкова дезінфекція виробу, яким здійснюється термометрія, для кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.

2. Обслуговування в закладах громадського харчування дозволяється виключно на виніс за попереднім замовленням та/або на відкритих (літніх) майданчиках просто неба за умови забезпечення дотримання відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більше як двох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).

За можливості, місця для сидіння, обшиті тканиною або іншими м’якими матеріалами, необхідно замінити на такі, що підлягають дезінфекції.

Обслуговування клієнтів в приміщеннях закладів громадського харчування забороняється.

Вхід в приміщення дозволяється виключно для користування санвузлами/пеленальними кімнатами та проходами/сходами (ліфтами), що ведуть до літніх майданчиків на даху.

Очікування в черзі до санвузлів/пеленальних кімнат у приміщеннях закладів громадського харчування має відбуватись тільки ззовні приміщення.

Шлях до санвузлів/пеленальних кімнат повинен бути відгороджений від решти приміщення закладу.

3. В зоні обслуговування необхідно організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.

Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

4. Замовлення може здійснюватися:

  • дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій);
  • через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері закладу);
  • безпосередньо працівникам закладу, що здійснюють обслуговування клієнтів на відкритих (літніх) майданчиках (офіціантам).

5. Видача клієнтам паперових меню заборонена.

Меню повинно бути розміщене для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості достатньої, щоб уникнути скупчення людей, або бути стаціонарно розміщені на столах для безконтактного ознайомлення з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом.

6. Видача замовлень клієнтам або офіціантам, що обслуговують клієнтів на відкритих (літніх) майданчиках та розрахунок з клієнтами здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу, задля уникнення контакту з працівниками, що перебувають безпосередньо в закладі.

7. Miсце видачі замовлень та розрахунку повинно унеможливлювати вхід клієнтів/офіціантів до приміщень закладу;

мати можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку;

бути обладнане столиком/поличкою для передач i замовлення без особистого контакту з клієнтом/офіціантом.

8. Видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тapi.

Видача замовлень на літніх майданчиках може здійснюватися в багаторазовому посуді за умови його миття при високих температурах у посудомийних машинах з використанням миючих засобів.

9. Адміністрація/'персонал самостійно забезпечує та контролює виконання умов з недопущення черг та скупчень навколо місця видачі замовлень, в тому числі дистанційно проінформувати про готовність про  замовлень на виніс.

Біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзi з дотриманням відстані  між клієнтами не менше 1,5м.

10. Працівники закладів громадського харчування, в тому числі які видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор, окуляри (або захисний екран між працівником та відвідувачем при видачі замовлень на виніс) та одноразові рукавички (ЗІЗ).

Після кожного зняття ЗІЗ та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити їх антисептичним засобом.

 Адміністрація закладу громадського харчування повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ,  їх утилізації  та забезпечити контроль за дотриманням зазначених правил.

11. Суб'єкт господарської діяльності повинен забезпечити:

  • постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах/пеленальних кімнатах. Використання багаторазових рушників заборонено;
  • інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мepeжi інтернет та соціальних мережах;
  • вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь на літніх майданчиках, місць контакту рук працівників i клієнтів (ручки дверей, місця сидіння, раковини, столи тощо з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) зaco6iв не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
  • централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, особи, що мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет та хронічні захворювання легень).

12. Працівники повинні:

  • регулярно мити руки з милом або обробляти їx спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
  • утримуватись від дотиків обличчя руками;
  • утримуватись від контакта з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань - кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
  • самоізолюватись у paзі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

 

Читайте також

До уваги громадських організацій, благодійних фондів, надавачів соціальних послуг та активних мешканців Южноукраїнської громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Запрошуємо взяти участь у проєкті «Миколаївщина. Підтримка суспільно важливих ініціатив у регі...

Відбулись засідання комісії з розгляду проектів планів підприємств і організацій, які належать до комунальної власності

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

05 березня 2024 року та 06 березня 2024 року відбулись засідання комісії з розгляду проект...

УКРЯТ оголошує конкурс наукових проєктів у сфері ядерної науки, атомної енергетики та промисловості “Атомні інноватори” - 2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Завданням конкурсу є підтримка прикладної науки в Україні та сприяння розвитку новітніх технологій в...