Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До уваги роботодавців, які нелегально використовують працю найманих працівників
AA

До уваги роботодавців, які нелегально використовують працю найманих працівників

Шановні роботодавці!

Прийнявши рішення займатися підприємницькою діяльністю Ви взяли на себе значну відповідальність. Це відповідальність не тільки перед засновниками щодо отримання якомога більшого прибутку, перед партнерами по бізнесу щодо виконання взятих на себе зобов’язань, а й перед людьми, працю яких ви використовуєте. Це відповідальність за здоров’я працівників, за безпечні умови праці, добробут їх сімей, за їх сьогодення та майбутнє.

Основа соціальної захищеності працівника – офіційне укладання трудових відносин, виплата належної працівникові суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства. Проте, негативні наслідки нелегалізована зайнятість має і для роботодавця. Відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками призводить до позбавлення:

-права вимагати виконання роботи належним чином;

-можливості вимагати від найманого працівника дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму роботи;

-можливості притягнути працівника до матеріальної відповідальності;

-можливості застосувати до працівника дисциплінарне стягнення тощо.

Крім того, нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з працівником, який неоформлений офіційно, не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить періодичний медичний огляд, передбачений нормативно - правовими актами.

         Неоформлення належним чином трудових відносин, в решті-решт впливатиме і на мешканців громади,   адже «тіньова» зайнятість призводить до  ненадходження податків до місцевих бюджетів, які б направлялись на реалізацію програм соціально-економічного розвитку районів, міст, програм охорони здоров’я, освіти та соціального захисту.

Звертаємо Вашу увагу також на те, що за порушення вимог законодавства про працю  передбачено відповідальність                      (ст. 265 КЗпП), а саме: юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

- порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

- порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абзацами другим - четвертим частини другої цієї статті - у розмірі мінімальної заробітної плати.

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...