Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Діяльність Южно-Української АЕС отримала високу оцінку регіонального центру ВАО АЕС
AA

Діяльність Южно-Української АЕС отримала високу оцінку регіонального центру ВАО АЕС

За підсумками наради експертно-аналітичної групи регіонального центру ВАО АЕС* з визначення рівнів взаємодії та підтримки атомних станцій, що входять до його складу, діяльність Южно-Української АЕС отримала високу оцінку. «Це свідчить про те, що безпека атомної станції перебуває на високому рівні і наявних трендів її погіршення немає. Залежно від вказаної категоризації буде встановлено відповідний рівень адресної підтримки ЮУАЕС з боку Всесвітньої асоціації операторів, що експлуатують атомні станції», - відзначила представник ВАО АЕС на южно-українському майданчику Наталія Буханько.

На засіданні, яке пройшло 14 травня в режимі відеоконференції, відзначалося, що результати партнерської перевірки 2018 року та повторної партнерської перевірки 2020-го, рівень впровадження рекомендацій SOER**, відсутність на ЮУАЕС експлуатаційних подій рівня «значна» та «така, що вимагає уваги», а також відсутність за останній рік подій, що класифікуються як «порушення» та «відхилення» вказують на стабільну роботу атомної станції. «Про це також свідчать позитивні тренди зміни узагальненого індексу всіх енергоблоків Южно-Української АЕС за трирічний період. Усе це та виконання станцією зобов'язань члена ВАО АЕС вказують на достатність підтримки ЮУАЕС з боку Всесвітньої асоціації», - підкреслює Н.Буханько.

Діяльність АЕС оцінюється за 13 критеріями, які враховують виконання атомними станціями членських зобов'язань і стан їх експлуатації. Н.Буханько зауважує: «Для Южно-Української АЕС за усіма критеріями досягнуто першу - вищу - межу. Це найкращі результати діяльності станції. У порівнянні з попередніми роками вони істотно поліпшились і продовжують удосконалюватися. Зважаючи на це, висока оцінка діяльності ЮУАЕС членами експертно-аналітичної групи була підтримана одностайно. Це приємно».

Засідання експертно-аналітичної групи регіонального центру ВАО АЕС щодо визначення рівнів взаємодії з усіма 25 АЕС із 11 країн, що входять до регіонального центру, проводяться щорічно, адже кожна зі станцій має різні потреби в експертній підтримці, які змінюються з часом. Особливістю заходів, що проводяться в умовах пандемії, стали обмеження, введені через розповсюдження коронавірусної інфекції. Наради з категоризації відтепер проводяться в онлайн-режимі. Це дозволило розширити формат за рахунок участі в них керівників вищої ланки атомних станцій. Зокрема, від южно-українського майданчика виступив генеральний директор енергокомплексу Володимир Лісніченко, який висловив задоволення встановленим рівнем взаємодії, а також оцінкою діяльності ЮУАЕС з боку експертно-аналітичної групи, яка відзначила, що ЮУАЕС робить істотний внесок у підвищення безпеки та надійності атомної енергетики.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...