Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Дихаймо на повні груди!
AA

Дихаймо на повні груди!

У всьому світі щорічно фермери спалюють великі площі полів, щоби звільнити від залишків рослин місце для посівів. При цьому відбувається різке забруднення повітря, яке погіршує здоров’я та викликає смерть мільйонів людей.

Наша країна - не  виключення. Багато селян вважають спалювання залишків посівів на полях та городах ефективним і економічним способом розчищення і удобрення ґрунту, підготовки до посівів. Але спеціалісти закликають не випалювати рослинність! Адже в результаті неминуче спалахують лісові пожежі, які є найбільшим у світі джерелом «чорного» або сажистого вуглецю. Ця сполука отруює людину та навколишнє середовище!

Сажистий вуглець потрапляє глибоко в легені та кровоносну систему людини і збільшує ризик летальних випадків від хвороб серця і легенів, інсульту і онкохвороб. В результаті щорічно вмирають близько 7 мільйонів чоловік. Токсичне повітря підвищує ймовірність важких наслідків у людей з гострими та хронічними хворобами легенів.

Крім того, спалювання рослинності знищує родючий шар (гумус) та корисні мікроорганізми, знижує здатність до утримання вологи, при цьому родючість ґрунту зменшується в 3-4 рази. Це означає додаткові витрати на добрива та зрошувальні системи.

Закликаємо застосовувати більш екологічні методи підготовки землі до посіву, як водночас сприяють його збагаченню та збільшенню врожайності при мінімальних витратах.

Пам’ятаймо: щоби залишити нащадкам нашу прекрасну та щедру землю, повітря, яким не шкідливо дихати, турбуватися про це необхідно вже зараз! Збережімо неушкодженою природу, наше довкілля та своє здоров’я!

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...