Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Державна реєстрація народження дитини, мати якої не перебуває у шлюбі
AA

Державна реєстрація народження дитини, мати якої не перебуває у шлюбі

Акт народження відповідно до норм Сімейного та Цивільного кодексів України є актом цивільного стану, що підлягає державній реєстрації відповідно до закону в органах державної реєстрації актів цивільного стану.

Статтею 144 Сімейного кодексу України на батьків дитини покладено обов’язок невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати її народження в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

У разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження дитини державна реєстрація провадиться за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває.

Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням походження дитини, а також присвоєнням їй прізвища, власного імені, по батькові та засвідчується свідоцтвом про народження.

Важливим аспектом при державній реєстрації народження є визначення походження дитини, адже права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в установленому законодавством порядку.

Законодавством врегульовано порядок визначення походження дитини від батьків, які не перебувають у шлюбі. У цьому разі походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров’я про народження нею дитини, а походження від батька – за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків або рішення суду, запис про батька дитини провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Дана норма врегульована  частиною 1 статті 135 Сімейного Кодексу України.

По батькові дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, за умови, що батьківство щодо дитини не визнано, визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

Державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання матері.

Для державної реєєстрації народження мати повинна надати свій паспорт та медичне свідоцтво про народження, отримане в медичному закладі, який приймав пологи.

Якщо при державній реєстрації народженння дитини відомості про батька внесені за заявою матері відповідно до ч.1 ст.135 СКУ, то разом із свідоцтвом про народження дитини відділом ДРАЦС видається витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст.135 СКУ.

Даний витяг необхідний матері для реєстрації місця проживання новонародженої дитини та для оформлення  щомісячної допомоги в органі соціального захисту населення.

Новації в законодавстві надають матері можливість одночасно з державною реєстрацією народження дитини подати письмову заяву про реєстрацію місця проживання новонародженої дитини (додаток 7 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 року №207). До заяви додаються: копія паспорта матері, копії свідоцтв про народження та витягу з ДРАЦСГ про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст.135 СКУ та квитанція про сплату адміністративного зборуҐ, який на даний час складає 13 гривень 60 копійок.

Прийняті документи передаються відділом ДРАЦС до органу реєстрації.

Довідку про реєстрацію місця проживання дитини мати може отримати в органі реєстрації, у відділі ДРАЦС або поштою  на свою адресу.

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...