Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Дбаючи про чистоту нашої громади, почнемо із себе
AA

Дбаючи про чистоту нашої громади, почнемо із себе

Щороку, з настанням теплої пори, управлінням екології та ОНСЗВ проводяться робочі перевірки територій міста, а в цьому році – і новоствореної Южноукраїнської міської територіальної громади. Під час майже кожного обстеження виявляються нові місця накопичення відходів. На околицях гаражних кооперативів, на прилеглих територіях підприємств міста, розташованих біля приватного сектору, скидаються побутові відходи, принесені в мішках та завезені транспортом

Безвідповідальність деяких власників приватних домогосподарств відчувають і мешканці багатоповерхівок, які змушені платити за чуже сміття, викинуте проїжджаючими у дворові контейнери.

Але нещодавно, після утворення Южноукраїнської міської територіальної громади, виявилися більш серйозні проблеми у поводженні з побутовими відходами - масштабні місця «залягання» сміттєвих «горизонтів» на околицях населених пунктів. Причиною їх утворення є небажання деяких мешканців укладати договори на вивезення сміття, тому що викидати його у природні низини і заліснені землі можна безоплатно.

Звалище побутового сміття на виїзді з смт. Костянтинівка до автошляху Благовіщенське-Миколаїв розташоване посеред лісової ділянки  ДП «Вознесенське лісове господарство», відходи складаються прямо під таблички із закликами  «Не смітіть у лісі!», які інформують про особливу цінність заліснених земель. В безпосередній близькості від звалища - сільськогосподарські орні землі, біля яких по ґрунтових дорогах завезені транспортом нові купи побутового сміття.

На околицях с. Бузьке при обстеженні територій громади виявлені два масштабних звалища побутових відходів – у безпосередній близькості до місць випасання худоби і орних земель.

Просимо звернути увагу на те, що побутове сміття містить небезпечні складові. Воно здатне отруїти великі площі прилеглих земель та фермерські врожаї, а також питну воду власників артезіанських свердловин. Шматочки пластику, подрібнюючись природним шляхом, потрапляють у воду та ґрунт, отруюють тварин та продукти харчування, а наслідки цього отруєння непередбачувані.

У той час, коли природа перебуває на межі своєї спроможності самовідновлюватися, ми не можемо нехтувати простими правилами відповідального поводження з побутовими відходами:

-  знати, де розташований контейнер, закріплений за вашим багатоповерховим будинком або кварталом приватного сектору (не носити сміття до сусіднього ОСББ);

- у приватному домоволодінні – укладати договір на вивезення сміття з організацією, яка визнана уповноваженою на виконання таких робіт у вашому населеному пункті; утримувати в чистоті і порядку прилеглу до приватної ділянки територію, не допускати накопичення на ній будь-яких відходів і будівельних матеріалів;

- за необхідності - утворити орган самоорганізації населення і обладнати спільний контейнерний майданчик, закупити спільні контейнери для відходів;

-  брати участь у весняних акціях, під час яких прибирати та проводити благоустрій територій нашої територіальної громади;

Звертаємо увагу всіх мешканців Южноукраїнської міської територіальної громади на законодавство, яке передбачає відповідальність за неналежне поводження з відходами:

- стаття 32 Закону України «Про відходи» з 01.01.2018 року забороняє захоронювати необроблені (неперероблені) відходи.

- стаття 42 Закону України «Про відходи» забороняє:

- самовільне розміщення чи видалення відходів;

- порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров'я людини та економічних збитків.

- стаття 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачає штрафні санкції за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів (порушення норми тягне накладення штрафу від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів – для громадян, та від  50 до 100 мінімумів – для посадових осіб і підприємців).

- стаття 82. Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення тягне за собою накладення штрафу у розмірі від до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів – для громадян, та від 50 до 100 мінімумів – для посадових осіб і підприємців.

Зазначені протиправні дії завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу, загрожують екологічній та економічній безпеці нашої громади.

Ми маємо усвідомити, що повинні невідкладно та наполегливо вчитися діяти так, як діє природа – повільно, виважено та дбайливо.

Тож спільними зусиллями збережемо в чистоті землі нашої громади!

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...