Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Чому необхідно боротися з амброзією?
AA

Чому необхідно боротися з амброзією?

Амброзія полинолиста — небезпечний карантинний бур’ян, розповсюдження якого призводить до багатьох небезпечний наслідків, серед яких:

  • різке значне погіршення якості грунтів, виснаження сільськогосподарських земель, зниження врожаїв;
  • різке значне погіршення стану людей-алергіків, у яких з середини серпня до жовтня спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз, який майже не піддається лікуванню. У дітей пилок амброзії може викликати смертельну задуху.

Саме тому амброзію полинолисту внесено до переліку карантинних рослин України, і боротьба з нею має здійснюватися систематично по всій території України.

Відповідальними за знищення амброзії та систематичні перевірки територій є:

- керівники підприємств, установ та організацій, які також контролюють прилеглі до будівель та земельних ділянок території, визначені Правилами благоустрою населеного пункту, (відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»):

- власники та користувачі сільськогосподарських земель;

- власники приватних будинків;

- власники та користувачі об’єктів благоустрою.

Знищувати амброзію можна такими способами:

Скошування. Покіс проводиться перед самим цвітінням і 3-5 разів за сезон, щоб не дозволити амброзії зацвісти і дати насіння.

Викопування або виривання з коренем. Цей спосіб дає найкращі результати.

Хімічні засоби. Ефективна обробка препаратами з групи гліфосатів. Та в курортній зоні, на пасовищах і в населених пунктах застосування гербіцидів категорично заборонено.

Витіснення іншими рослинами. Для цього висаджують газонну траву і багаторічні рослини (злакові і бобові трави – люцерна, лисохвіст, костриця, житняк, еспарцет, стоколос безостий, пирій безкореневищний і гірчиця сарептська).

Невиконання фітосанітарних заходів відповідно до ст.105 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) тягне за собою накладення штрафу: на громадян - від 51 до 170 грн. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів згідно зі ст. 152 КУпАП передбачає такі штрафи:  на громадян - від 340 до 1360 грн.; на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 до 1700 грн. Нехтування обов’язком щодо боротьби з бур’янами тягне за собою накладання штрафу згідно зі ст. 52 КУпАП: на громадян - від 340 до 1360 грн., на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 до 1700 грн.

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...