Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Чому на макулатуру не можна здавати касові чеки і що здавати можна
AA

Чому на макулатуру не можна здавати касові чеки і що здавати можна

Варто знати, що не вся макулатура є придатною до переробки. Такі невинні на перший погляд касові чеки, потрапивши до іншої макулатури, забруднять всю партію переробленого паперу.

Вчені виявили, що до складу чекової стрічки входить Бісфінол А(ВРА). При наявності цієї сполуки в папері, навіть у малих концентраціях, вона може потрапляти в кров через шкіру. Компостувати чеки також не варто — Бісфенол А забруднить грунт і грунтові води й матиме шанс повернутися до вашого столу. 

Тож чеки відправляємо у загальний смітник, спалювати — НЕ МОЖНА (як при спалюванні пластикових пакетів, так і чеків буде виділятися бісфенол-А).

= Менше споживання паперу

 більше збережених дерев=

Щоб отримати 1 тонну паперової маси, з якої виготовлять офісний папір, потрібно 4 тонни деревини. Залежно від природних і виробничих умов ця цифра дорівнює кільком зрубаним деревам. Виробництво переробленого паперу потребує вдвічі менше сировини. Тобто на 1 тонну паперової маси треба всього 2 тонни макулатури. Україна імпортує понад 200 000 тонн макулатури щорічно, ціна на яку може досягати 200 доларів США за тонну. Водночас використаний папір усередині країни потрапляє на смітники, що також спричиняє забруднення довкілля і вирубку лісів.

Що робити: почніть сортування з коробки, яка стоятиме поруч зі смітником або ж принтером. ВИКОРИСТАНИЙ ПАПІР — один з тих небагатьох видів вторсировини, який реально можна здати в межах міста Южноукраїнська.

❗Щоб процес сортування був якісним, використаний папір необхідно звільнити від металевих скріпок, мотузок, скоб або залишків скотчу та максимально його спресувати.

МОЖНА ЗДАВАТИ:

♻ Білий офісний папір

♻ Картонну упаковку (з ламінацією, малюнками та без) від продуктів, косметики, миючих засобів, гаджетів і т.д.

♻ Журнали, газети

♻ Альбоми, зошити, блокноти

♻ Книжки

♻ Паперове пакування, паперові пакети

♻ Шредований папір

♻ Гільзи рулонів туалетного паперу та паперових рушників.

НЕ МОЖНА ЗДАВАТИ:

❌ Термопапір (Фототермопапір, папір для перенесення зображення, чекова стрічка, факсовий папір).

❌ Брудний папір від олії чи жиру (брудну частину упаковки від піци, або жириний піддон картонній в упаковці від риби можна обережно відірвати і викинути у смітник, решту — покласти в МАКУЛАТУРУ).

❌ Серветки сухі та вологі, паперові рушники, туалетний папір.

❌ Упаковку від брикетів вершкового масла.

❌ Упаковку типу Tetra Pak (вид багатошарового пакування, що складається з картону, поліетилену та фольги). Найчастіше використовується як тара для молока та соку.

❌ Паперові горнятка з-під кави та попкорну (паперова в них тільки назва; щоб зробити стаканчик водонепроникним, його покривають зсередини полістироловою плівкою, або LDPE-покриттям. Саме ці водонепроникні шари роблять переробку паперових стаканчиків технологічно складною. Для виробництва одного одноразового кавового горнятка використовують близько 200 літрів води, в атмосферу викидається 0,11 кг вуглекислого газу, і більшість стаканчиків виготовляють з первинної деревини).

❌ Дрібний папір

❌ Пластикові обгортки від цукерок

❌ Обгортка Еколін (для сирків, сиру)

❌ Упаковка комбінована (наприклад, для пересилки документів — містить бульбашкову плівку+папір)

❌ Шпалери

❌ Пергамент

❌ Стіки від цукру і солі/перцю

❌ Лотки від яєць

❌ Наклейки.

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...