Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Чи попереджати працівників за два місяці та за яких умов інформувати центр зайнятості
AA

Чи попереджати працівників за два місяці та за яких умов інформувати центр зайнятості

До працівників, які вивільняються у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, пов’язаними з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період, не застосовуються вимоги частин першої—третьої статті 49-2 КЗпП, тобто попередження не пізніше ніж за два місяці до вивільнення (ч. 4 ст. 49-2 КЗпП).

Мобілізація — це комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту — на організацію і штати воєнного часу (ст. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII).

Вимоги частин першої—третьої статті 49-2 КЗпП застосовуються у повному обсязі для працівників підприємств, установ, організацій (далі — підприємств), у яких зміни в організації виробництва і праці не пов’язані із виконанням мобілізаційних завдань, які продовжують роботу під час воєнного стану і не залучаються до мобілізаційних заходів. Тобто таких працівників про наступне вивільнення персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

Якщо під час воєнного стану працівників вивільняють у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, не пов’язаними із виконанням мобілізаційних завдань, до них застосовується порядок, передбачений Главою ІІІ-А КЗпП, за виключенням вимог статті 43 КЗпП щодо попередньої згоди виборного органу первинної профспілкової організації на звільнення працівника.

Роботодавець зобов’язаний інформувати центр зайнятості про заплановане вивільнення працівників за два місяці до вивільнення у випадку, якщо звільнення на підставі скорочення є масовим (ст. 48, п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 року № 5067-VI, далі — Закон про зайнятість населення).

Масовим вивільненням з ініціативи роботодавця, крім випадку ліквідації юридичної особи, є одноразове або протягом:

одного місяця — вивільнення 10 і більше працівників на підприємстві з чисельністю від 20 до 100 працівників; вивільнення 10 і більше відсотків працівників на підприємстві з чисельністю від 101 до 300 працівників;

трьох місяців — вивільнення 20 і більше відсотків працівників на підприємстві незалежно від чисельності працівників (ст. 48 Закону про зайнятість населення).

Джерело: https://prokadry.com.ua/

Читайте також

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...