Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | «Багато чого зроблено. Ставили перед собою, як завжди, амбітні плани», - Олексій Савченко про рік освіти в області
AA

«Багато чого зроблено. Ставили перед собою, як завжди, амбітні плани», - Олексій Савченко про рік освіти в області

 

Розбудова опорних шкіл, зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти, створення інклюзивно-ресурсних центрів, впровадження Нової української школи, закупівля автобусів для учнів – не повний перелік змін, які були втілені на Миколаївщині протягом 2018 року – Року освіти та інклюзивного навчання, оголошеного головою ОДА Олексієм Савченком.

У п’ятницю, 28 грудня, в ОДА  відбулося засідання розширеної колегії департаменту освіти і науки облдержадміністрації, де підбито підсумки роботи освітньої галузі у 2018 році.

«Сьогодні підводимо підсумки освітянського року, який ми проголосили на початку цього року. Багато чого зроблено, ставили перед собою, як завжди, амбітні плани. Багато чого вдалося реалізувати, були і спірні, проблемні питання, над якими треба було працювати і ми працюємо над ними. В наступному році, я сподіваюсь, що доопрацювавши, ми зможемо надати ще більш потужний результат», - відзначив Олексій Савченко.

Так, упродовж 2018 року, крім витрат на виплату заробітних плат і енергоносіїв, в області віднайдено ресурс і на програми розвитку.

«Ми працювали усі разом задля створення належних умов зі зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти, впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Це стало можливим саме завдяки процесам децентралізації, бо у порівнянні з 2014 роком нам вдалося збільшити видатки на галузь освіти області на 2,6 млрд грн», - коментує Олексій Савченко.

Саме цього року на Миколаївщині вперше була розроблена обласна програма розвитку інклюзивної освіти на реалізацію якої у 2018 році було направлено 16 млн грн. Це і облаштовані медіатеки, ресурсні кімнати, і придбане сучасне обладнання. Все це дозволить дітям з особливими потребами відчувати себе комфортно в навчальному процесі.

На території області з метою забезпечення доступності на території закладів освіти було збудовано 7 нових пандусів та 52 приведено до належного стану. У 4х закладах освіти встановлені ліфти для осіб з інвалідністю.

Крім того, діє чудова ініціатива Першої леді країни – пані Марини Порошенко – Всеукраїнський проект «Інклюзивна-освіта-рівень свідомості нації». Так, у травні Миколаївська ОДА підписала меморандум з Благодійним Фондом Порошенка щодо участі нашої області у даному проекті. Завдяки цьому ми отримали типові проекти медіатек та ресурсних кімнат. І вже перед цим навчальним роком заклади освіти області отримали сертифікати на сучасне обладнання для цих приміщень, які придбано за кошти обласного бюджету.

На колегії Олексій Савченко ще раз окремо акцентував увагу на тому, що в наступному році в області в експлуатацію не буде введено жодного соціального об’єкту, який не матиме пандусів та інших умов для комфорту осіб з особливими потребами.

На засіданні колегії голова ОДА Олексій Савченко передав громадам області ще 8 шкільних автобусів, аби учні комфортно діставалися до шкіл. При цьому, один з переданих автобусів обладнаний спеціальним устаткуванням для дітей з особливими потребами, який буде використовуватися обласною школою-інтернатом.

Підведено й підсумки реалізації на Миколаївщині програми «Нова українська школа» по якій усі навчальні заклади області, у яких є 1 класи, отримали комп’ютери, закуплені департаментом на умовах співфінансування.

«Вчителі – люди, які будують свідомість майбутнього покоління. Кращим з них вручив подяки та державні нагороди. Відмітили і талановиту молодь. Багато зроблено, багато ще треба зробити. Не збавляємо темпів і об’єднавшись, працюємо й надалі, щоб наші діти, отримували якісну освіту, в комфортних умовах!», - резюмував голова ОДА. 

http://www.mk.gov.ua

 

Читайте також

З жовтня 2020 року при облдержадміністрації запрацювала робоча група з врегулювання проблемних питань, які виникають під час реєстрації фермерами податкових накладних

Департамент агропромислового розвитку Миколаївської обласної державної адміністрації

До основних завдань робочої групи входять: сприяння взаємодії органів влади у врегулюванні про...