Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Алергія на амброзію та її наслідки
AA

Алергія на амброзію та її наслідки

Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважається амброзія полинолистна. Квітковий пилок в період цвітіння амброзії, який припадає на середину серпня і триває аж до жовтня місяця, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

Від даного виду алергії, за даними ВООЗ, в всьому світі страждає більше 70 млн. людей! Кожна квітка викидає в атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км.

Симптоми алергії.

Як правило, алергічна реакція на пилок амброзії нічим не відрізняється від алергії на будь-яку іншу рослину. Алергени, що містяться в пилку, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, викликаючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень,  напади бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Групи ризику.

Насправді, ризикують усі, хто проживає чи перебуває в зоні цвітіння амброзії тривалий час (іноді достатньо одного-двох тижнів, щоб спровокувати появу алергічних симптомів). Та більше за інших ризикують люди, що вже мають будь-яку іншу алергію, а також ті, у кого в родині є алергіки. У такому випадку дуже  важливо вчасно поставити діагноз, а для цього треба пройти обстеження (так звану алергопробу). 

Лікування.

Сучасні антигістамінні препарати швидко усувають прояви алергії, і людина може жити та працювати у звичному ритмі. Це великий плюс. Проте саму алергію такі медикаменти не лікують. І тоді людина ризикує зрештою отримати бронхіальну астму (хронічне захворювання дихальних шляхів). Крім того, ліки не завжди допомагають, особливо у випадках, коли концентрація алергенного пилку в повітрі дуже велика, а людина дуже чутлива до нього. 

Щоб попередити виникнення бронхіальної астми та позбутися алергічних проявів, КНП «ЮМБЛ» рекомендує усвідомити ризик та звернутися до лікаря з метою лікування алергії у період ремісії. Своєчасне звернення до спеціаліста та повний курс лікування може допомогти назавжди забути про алергію та антигістамінні препарати.

Читайте також

День лікаря–лаборанта

КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»

15 квітня відзначаються День лікаря–лаборанта, міжнародний день фахівця з лабораторної ді...