Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Африканська чума свиней залишається актуальною та напруженою
AA

Африканська чума свиней залишається актуальною та напруженою

Шановні мешканці міста!

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області вже інформувало Вас про наявність такої проблеми в світі, і в нашій країні зокрема, як африканська чума свиней (АЧС). На сьогоднішній день ситуацію по цій хворобі в нашій державі не можна недооцінювати. Так, з початку 2018р. зафіксовано 3 випадоки спалаху АЧС на території Миколаївської області (на відстані 0,5 км від смт Врадїєвка, МГ «Білоусівське» Вознесенського р-ну, м. Нова Одеса.

Не дивлячись на те, що АЧС не становить загрози для здоров’я людини, вона завдає колосальних збитків державі. АЧС – це економічна катастрофа для продовольчої галузі.

Закон вимагає: м′ясо та інші продукти забою тварин підлягають обов′язковій ветеринарно-санітарної експертизі, що і є гарантією придбання якісної та безпечної продукції для споживання і профілактикою занесення та розповсюдження АЧС.

Стихійна торгівля – прямий шлях для поширення даної хвороби!

Для нашого міста стихійна торгівля – явище буденне. Крім того, що воно є потенційно небезпечним для вашого здоров′я через те, що всі продукти харчування не проходять жодного санітарно-гігієнічного чи лабораторного контролю і їх споживання може спричинити безліч паразитарних та інфекційних хвороб, воно є одним з головних джерел перенесення АЧС.

Вірус добре зберігається як при висушуванні, так і при заморожуванні, а також  в умовах  гниття. В зв’язку з цим джерелом захворювання є продукти забою хворих тварин, м’ясо, м’ясні продукти, кров, кістки, шкіра. Інфекція може поширюватись з харчовими відходами, з кормами, гноєм, транспортними засобами, предметами догляду. Механічним джерелом збудника може бути обслуговуючий персонал, собаки,  коти, гризуни, птахи, комахи.

Тепер про те, які міри потрібно неухильно виконувати, щоб попередити розповсюдження збудника небезпечного захворювання на території області:

- не купувати продукти харчування тваринного походження особливо м’яса у невстановлених місцях та в місцях стихійної торгівлі;

- підприємства торгівлі повинні виконувати давно відому всім вимогу – при реалізації продукції тваринного походження (зокрема свинини) обов’язково потрібно мати необхідні документи, які підтверджують походження, якість та безпеку продукції (не тільки накладні та сертифікати якості, а й товарно-транспортні накладні або довідки).

- приватні підприємці при проведенні ринкової торгівлі на контрольованих агропродовольчих ринках повинні обов’язково проводити ветеринарно-санітарну експертизу свинини і іншої продукції після надання супровідних документів на м’ясо туші та продукти харчування;

- стихійна торгівля у невстановлених місцях повинна заборонятися правоохоронними органами.

Тож ситуація, що склалася, змушує нас бути пильними, аби не допустити розповсюдження інфекції на території нашої держави.

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...