Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Африканська чума свиней
AA

Африканська чума свиней

Африканська чума свиней (АЧС) – вірусна, висококонтагіозна хвороба свійських та диких свиней різних вікових груп та порід. Хвороба характеризується швидким протіканням та смертністю (98-100%). Зараження тварин проходить шляхом прямого їх контакту з хворими тваринами або через інфіковані корми, воду, продукти забою тварин, відходи ресторанів, столових, ковбасних цехів. Переносниками вірусу можуть бути собаки, коти, лисиці, вовки, мілкі гризуни та хижі птахи. Одними із характерних для хвороби ознак є крововиливи в товщу шкіри через що на шкірі вушних раковин, п'ятачка, живота, хвоста, внутрішніх поверхонь ніг з'являються видимі плями різної величини синюшного кольору, підняття температури до 41-42°, проноси інколи з домішками крові. Смерть настає частіше через 1-2 доби після появи вище перерахованих клінічних ознак хвороби. Захворювання з’являється через ДНК-вірус. Він накопичується у всіх органах, тканинах і біологічних рідинах хворих свиней. Цей вірус вирізняє висока стійкість до впливів ззовні. Він може зберігатися у ґрунті, на дереві, камінні, в м’ясі до 6 місяців. При кімнатній температурі вірус може існувати до 1,5 років, а при температурі 5° – до п’яти років.

Вірус АЧС стійкий до таких засобів дезінфіекції, як луги і формалін. Але він чутливий до окислювачів і кислот: хлораміну, хлорного вапна, молочної, оцтової, карболової кислот.

Усі перевірки та дослідження матеріалів хворих тварин дозволяється проводити тільки у тих ветлабораторіях, де є дозвіл на роботу зі збудниками особливо небезпечних інфекцій.

Методи боротьби з вірусом

Лікування свиней з вірусом АЧС заборонено. Якщо виявлена хоч одна хвора тварина, то потрібно знищувати все поголів’я стада, а залишки корму, трупи тварин та приміщення спалювати. У радіусі 3 км навкруг ферми, де знайдено вірус, встановлюють карантинну зону. У радіусі 20 км навколо населеного пункту оголошується зона нагляду. На цій території перевіряють тварин на захворюваність АЧС. Карантин продовжується 40 діб. Під час карантину в цьому районі повністю забороняють реалізовувати м’ясо.

Чим загрожує африканська чума людині?

Для людей вірус африканської чуми свиней є безпечним. Не зафіксовано випадків зараження людей цим вірусом. Але АЧС послаблює імунну систему людини і може стати збудником інших хвороб в організмі людини.

Після виявлення вірусу карантин встановлюється, передовсім, для того, щоб заражене м’ясо не потрапило на корм здоровим тваринам. Жорсткі обмеження на торгівлю м’ясною продукцією накладаються для того, щоб м’ясо не виходило з карантинного району. Коли з’явились перші ознаки ураження (темні плями, крововиливи), м’ясо не можна їсти. Його потрібно спалювати.

Що можна порекомендувати громадянам?

1. Купувати м’ясо та м’ясні продукти тільки з наявними сертифікатами якості.

2. Піддавати м’ясо сильній термічній обробці (вірус гине від температури вище 37°С).

3. При перших ознаках хвороби у тварин телефонувати ветлікарю або на номер 101.

У разі якщо Вам відомі факти масового захворювання чи загибелі свиней у присадибних господарствах населення або приватних господарствах по розведенню, вирощуванню свиней, негайно інформуйте  Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: вул. Дружби народів, 23, оф. 85, м. Южноукраїнськ, Миколаївська обл., 55001, т/факс 5-79-71

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...