Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | АБЕТКА РЕФОРМУВАННЯ МЕДИЦИНИ
AA

АБЕТКА РЕФОРМУВАННЯ МЕДИЦИНИ

2018 рік був успішним для медреформи. Понад половину всіх комунальних медичних закладів було реорганізовано в комунальні підприємства. Усі бачать, що реформа рухається планомірно, і ці зміни неминучі. Аби  бути готовими до нових правил, заклади повинні подбати про три важливі кроки: автономізуватися (перетворитися з комунальних/державних бюджетних установ у комунальні/ казенні некомерційні підприємства), комп’ютеризуватися (мати комп’ютери, мережу та доступ до Інтернету на робочих місцях) і підключитися до Електронної системи охорони здоров’я через відповідну медичну інформаційну систему (МІС). На лікарні та діагностичні центри чекає зміна методу фінансування. Туди теж мають піти гроші за пацієнтом. Зараз такий механізм діє на рівні первинної допомоги — майже всі комунальні заклади вже працюють за договором про медичне обслуговування населення.

Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги створений рішенням Южноукраїнської міської ради від 25.01.18 №956 «Про створення некомерційного комунального підприємства «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» успішно приєднався до медичної реформи. Наразі заклад отримує від Національної служби здоров`я близько 18,0 млн. грн.. на рік, що значно зменшило навантаження на місцевий бюджет. За рахунок цих коштів виплачується заробітна плата та нарахування на неї, здійснений поточний ремонт приміщення, закуплено меблі та комп’ютерна техніка. В 2018 році до НКП «ЮУМЦПМСД» з КЗ «ЮМЛ» фактично зайнятих перейшлодва терапевти, вісім педіатрів та три лікаря загальної практики- 3. З того часу залучено до роботип’ятьнових лікарів: трьох сімейних і двох лікарів-терапевтів. Наразі в закладі працює 22 лікаря.

Середньомісячна заробітна плата зросла з 6,7 тис. грн. в 3 кварталі 2018  до 11,3 тис. грн. в  2019 , при цьому заробітна плата лікарів зросла відповідно з 7,8 тис. грн. до 16,5 тис. грн. на місяць.

Ці заходи націлені виключно для ще більш  якісного та повноцінного надання медичних послуг населенню та організації доступності лікарів для пацієнтів.

Час рухатися далі. Тепер черга закладів спеціалізованої допомоги ставати комунальними некомерційними підприємствами й самостійно розпоряджатися своїми фінансами. З 2 кварталу 2020 року на модель оплати медичних послуг, наданих пацієнтам, перейдуть також заклади, які надають вторинну (спеціалізовану) амбулаторну та стаціонарну допомогу, екстрену, паліативну медичну допомогу та реабілітацію.

Рішення Южноукраїнської міської ради «Про припинення діяльності комунального закладу «Южноукраїнська міська лікарня» шляхом реорганізації (перетворення) в комунальне некомерційне підприємство «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» Южноукраїнської міської ради» від 05.03.2019 № 1364 розпочало процедуру реформи вторинної ланки медичної допомоги в місті Южноукраїнську. Проект рішення міської ради про затвердження Статуту комунального некомерційного підприємства «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» Южноукраїнської міської радиоприлюднений на офіційному сайті Южноукраїнської міської ради від 25.04.2019 та буде винесено на розгляд депутатів найближчою сесією. Прийняття саме цього рішення є завершальним в процедурі реорганізацї. Процес реорганізації для КЗ «ЮМЛ» та його працівників буде невідчутним. Правило те саме: хто краще надає послуги, до кого йдуть люди, той отримує більше грошей.

Єдиним джерелом фінансування за рахунок коштів державного бюджету для медичних закладів стане договір з НСЗУ. Усі дані про надану пацієнтам медичну допомогу буде переведено в електронний формат, адже тільки так можна гарантувати їхню достовірність. На основі цих достовірних даних НСЗУ заплатить за договором — вчасно та в повному обсязі. Тарифи на медичні послуги, які будуть надаватися за Програмою медичних гарантій, будуть затверджені законом України про Державний бюджет на 2020 рік. Коригувальні коефіцієнти будуть затверджені МОЗ після прийняття закону України про державний бюджет на 2020 рік. Державної субвенції на фінансування закладів спеціалізованої медичної допомоги з 2 кварталу 2020 року не передбачено. Ті заклади, які не встигнуть до кінця 1 кварталу 2020 року укласти договір з НСЗУ, перейдуть на фінансування з місцевого бюджету, доки не виконають усіх умов для укладення договору. Саме так відбувалось у 2019 році з закладами первинної меддопомоги. Обсяг фінансування КЗ «ЮМЛ» наразі складає 94,8 млн. грн.., в т.ч. медична субвенція 28,8 млн.грн.

Місцева влада повинна сприяти цьому, щоб сформувати спроможну мережу закладів охорони здоров’я в місті.

Наразі в КЗ «ЮМЛ» добігає кінця капітальний ремонт приміщення, в якому буде розташовуватись відділення нефрології та діалізу у структурі КЗ «ЮМЛ». Відповідно до меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво з реалізації Проекту щодо створення та оснащення відділення нефрології та діалізу у місті Южноукраїнськ ТОВ «Ренарт» (офіційний представник FreseniusMedicalCare) зобов’язується  поставити оригінальне обладнання виробництва вищезазначеної фірми місту Южноукраїнськ на суму понад10 мільйонів гривень шляхом його безоплатного надання у власність громади, а також забезпечити оснащення цим обладнанням (у тому числі сприяти навчанню персоналу, гарантійному та післягарантійному сервісному обслуговуванні, методологічній підтримці тощо) відділення нефрології та діалізу у КЗ «ЮМЛ».

9 (дев’ять) апаратів для гемодіалізу серії 5008/5008S;

1 (один) апарат для приготування розчину концентрату Гранумікс;

1 (один) ВСМ-монітор складу тіла (BodyCompositionMonitor);

1 (одну) систему підготовки води для гемодіалізу.

Лікар-терапевт НКП «ЮУ МЦПМСД» погодилась перейти до КЗ «ЮМЛ» на посаду лікаря нефролога у відділення нефрології діалізу та пройшла стажування з 16.09.2019 по 27.09.2019 р. на робочому місті в Миколаївському центрі нефрології та діалізу, а також укомплектовано вакансію інженера з ремонту медичної техніки у відділення діалізу та нефрології.

Протягом поточного року в КЗ «ЮМЛ» відремонтований дизель-генеретор, який роками простоював. На даний час генератор забезпечує відділення анестезіології та інтенсивної терапії,  акушерсько-гінекологічне  відділення, приймальне відділення, операційний  блок безперебійним  постачанням електроструму.

Завершуються роботи з реконструкції кисневого пункту Встановлені криогенциліндри в кількості 5 шт., змонтована система киснепроводу. На часі проведення пуско-налагоджувальних робіт.

 

Читайте також

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...