Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | 2 травня - Всесвітній день боротьби з астмою
AA

2 травня - Всесвітній день боротьби з астмою

У перший вівторок травня в Україні і світі відзначають Всесвітній день боротьби з астмою. Від цієї хвороби в світі страждають понад 300 мільйонів людей.

Астма є доволі поширеним хронічним захворюванням,  що потенційно має серйозні наслідки. Вона спричиняє респіраторні синдроми. Люди, які хворіють на астму, страждають від частих нападів задишки, хрипів, стискання у грудях, кашлю, що іноді вимагає термінової медичної допомоги та може мати летальні наслідки.

Як захистити себе від важкої форми астми?

  • Уникайте причин, що провокують астму, серед них: тютюновий дим (уникайте пасивного куріння), пилові кліщі (клопи, які можуть жити в матрацах, ковдрах, пухових подушках), забруднення атмосферного повітря, шкідники (миші, таргани та інші), хатні тварини, цвіль тощо. 
  • Підтримуйте дім у чистоті. Використовуйте гіпоалергенну постіль, ковдри тощо. Періть постільну білизну щодня, підтримуйте рівень вологості в будинку на низькому рівні: 30-50%, кожні 2-3 дні робіть прибирання в домі, якщо з’являється цвіль — витріть та висушіть повністю поверхню, коли робите дезінфекцію — тримайтеся якомога далі від розпилення. 
  • Продовжуйте лікування астми, попередньо проконсультувавшись з вашим лікарем. Використовуйте інгалятори зі стероїдами. Упевніться, що ви знаєте як правильно користуватися ингалятором та не припиняйте лікування самостійно.
  • Засоби для дезінфекції можуть спровокувати напад. Обмежте використання хімічних речовин, серед них: відбілювач (гіпохлорит натрію) або сполуки четвертинного амонію (наприклад, бензалконію хлорид), не використовуйте їх у закритих приміщеннях. Попросіть близьких обробити вам поверхні чи провести дезінфекцію. 
  • Сильні емоції можуть спровокувати напад астми. Бережіть себе від надмірних емоційних станів.

Якщо вам погано, негайно звертайтеся до лікаря. За необхідності викликайте швидку допомогу. Вчасно отримана якісна медична допомога зменшує ризик летального результату.

Читайте також

День лікаря–лаборанта

КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»

15 квітня відзначаються День лікаря–лаборанта, міжнародний день фахівця з лабораторної ді...