Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Профілактика грипу та ГРВІ в епідемічний період
AA

Профілактика грипу та ГРВІ в епідемічний період

Із метою профілактики грипу та інших ГРВІ в епідемічний період необхідно вжити такі заходи:

1. Уникайте місць скупчення людей, оскільки інфекція передається лише від хворої людини.

2. Джерелом інфекції є хвора людина. Особливо велика ймовірність захворіти на грип після контакту з людиною, яка знаходиться в активній стадії хвороби, в гарячковому стані. Інфікування може відбутися повітряно-краплинним шляхом або через предмети побуту. Перші симптоми інфікування грипом можуть проявитися в інтервалі від декількох годин до 3-4 днів після такого контакту.

3. Забезпечте всім членам сім’ї повноцінне харчування з високим вмістом вітамінів.

4. Не контактуйте з особами, які мають симптоми грипу (у яких нежить, кашель, гарячка тощо). Якщо така людина виникла у вашому оточенні, постарайтеся дотримуватися дистанції не менше 2 м; обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей; якомога частіше провітрюйте приміщення; намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками; уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань; прикривайте ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою паперовою серветкою, яку одразу ж після використання треба викинути; частіше мийте руки (цього правила особливо важливо дотримуватися дітям, які дуже часто торкаються руками всього, що їх оточує).

5. Обмежте користування пристроями спільного використання, обробляйте кожні дві години дезінфікуючими розчинами телефонні трубки та ручки дверей, уникайте рукостискань та поцілунків.

6. Регулярно провітрюйте помешкання.

7. Кожні 3 – 4 години промивайте порожнину носа та рота, використовуючи сольовий розчин, приготовлений в домашніх умовах (1 чайну ложку на 1 літр води) або фізіологічний розчин хлориду натрію.

8. При появі перших симптомів хвороби (лихоманка, біль у м’язах, сухий кашель) негайно викликати лікаря додому, а не відвідувати заклад охорони здоров’я.

9. Не займайтеся самолікуванням, з появою симптомів звертатися до сімейного лікаря.

10.Найкращим засобом, що забезпечує повноцінну та високоефективну профілактику грипу, є вакцинація.

11. Щеплення від грипу не входить до списку обов’язкових, за національним Календарем вакцинації, але належать до рекомендованих. Щеплення від грипу може бути проведено здоровим дітям у віці від 6-ти місяців, не порушуючи календаря обов’язкових щеплень, а також дорослим людям за відсутності протипоказань.

Читайте також

День лікаря–лаборанта

КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»

15 квітня відзначаються День лікаря–лаборанта, міжнародний день фахівця з лабораторної ді...