Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До уваги суб’єктів господарювання!
AA

До уваги суб’єктів господарювання!

На виконання ініціатив Президента України щодо налагодження міжрегіонального співробітництва у червні 2013 року відбувся візит делегації Миколаївської області до Карловачкої жупанії Республіки Хорватії.

Для реалізації спільних економічних проектів та підписання угоди про міжрегіональне співробітництво доводимо до відома суб’єктів господарювання  інформацію щодо Карловачкої жупанії для вивчення можливостей співпраці між суб’єктами господарювання регіонів.

Інформаційна довідка про Карловачку жупанію Республіки Хорватія

Карловачка жупанія - одна з найважливіших областей Хорватії, завдяки транзитному, транспортному та геостратегічному положенню. Жупанія розташована в центральній частині Хорватії, займає площу 3,6 тис.кв.км. Населення жупанії -128,7 тис.ч.

Адміністративний, політичний, економічний, культурний і спортивний центр жупанії - місто Карловац. З моменту свого заснування (1579 р.) місто стало стратегічним, економічним і транспортним центром Хорватії.

           Економіка жупанії забезпечує 2,4% валового внутрішнього продукту, 2% експорту та 1%  імпорту Хорватії.

Пріоритетами економічного розвитку округу є: сільськогосподарське виробництво, лісове господарство, переробна промисловість, металообробка, текстильне виробництво.

Структуру промисловості жупанії у 2012 році склали: виробництво продуктів харчування - 27%, напоїв - 22%, машин та обладнання -  15%, фабричних металевих виробів  - 16%, дерев’яних виробів - 3%, текстильних виробів - 3%, неметалевих мінеральних виробів - 4%, гумових та пластмасових виробів - 3%, інші вироби - 7 %.

Головними складовими експорту є турбіни та додаткові частини до них, металеві товари, зброя та спорядження, пиво, дизельні двигуни та частини до них, скложгут, пластмасові товари, спеціальна техніка та прилади, обладнання для зварювальних робіт, керамічна плитка, обладнання для енергетичної промисловості, металеві підставки під LCD та плазмові телевізори, інструменти для деревообробки та пили, насоси для морегосподарського комплексу та енергетичної промисловості, взуття, дерево, цегла, текстильні вироби та інше.

Компанії експортери по галузям:

-          машинобудування та обладнання: ALSTOM HRVATSKA, ADRIADIESEL, AB MONTAZA, CROATIA PUMPE NOVA, TTK TVORNIKA TURBINA KARLOVAC;

-          виробництво фабричних металевих конструкцій: HS PRODUCT, UNIWELD STROJEVI, KONTAL, KORDUN-ALATI, VETA;

-          виробництво напоїв: KARLOVACKA PIVOVARA;

-          виробництво текстилю: KELTEKS, IV-ER-KVC, PLETIX, KONTEX, SVIJET DECORA;

-          виробництво пластмасових та гумових виробів: KAPLAST, ILSAD, R.G.PAK, METAPLAST, POLAR;

-          виробництво неметалічних мінеральних товарів: KERAMIKA MODUS, WIENERBERGER-ILOVAC, SEMMELROCK STEIN+DESIGN;

-          деревообробна галузь: ORAH, TRESKAVAC, PARKET 4, SICA FM;

-          виготовлення шкіряних товарів: MAIKI, MR.JOSEPH, BELAVIC, KURS AND SIN;

-         харчова промисловість: KIM, PPK, ZITOPROIZVOD, MADIG-MREZNICA, JELENKO.

Перспективні напрямки економічного розвитку жупанії:

-         експлуатація природних ресурсів з метою розширення туризму та сільського господарства (розвиток інтенсивного землеробства, виноградарства, садівництва, прісноводного рибного господарства, тваринництва, молочного та органічного виробництва),

-         подальший розвиток системи освіти і створення умов для інтенсивного розвитку інноваційних робіт (зв'язок освіти з промисловістю),

-         розробка бізнес- і промислових зон для залучення внутрішніх та іноземних інвестицій,

-         використання міжнародних фондів регіонального розвитку підвищення обізнаності потенційних засобів, допомога в підготовці проектів для фінансування,

-         розвиток виробництва енергії з поновлюваних джерел (води, біомаси),

-         перерозподіл об’єктів невикористаної військової інфраструктури в регіоні (старі казарми),

-         оновлення ділового співробітництва з країнами регіону.

Друге за розмірами  в Карловачкій жупанії, місто в центральній частині Хорватії - м. Огулін. Місто забезпечує сприятливі умови для розвитку промисловості та підприємництва, інвестування, має доступні аграрні та лісові ресурси. В місті створено бізнес-парк на території 98 га.

Немає жодних обмежень стосовно потенційних бізнесових проектів, але пріоритет надається тим бізнес-проектам, що оптимально використовують природні та людські ресурси, екологічно чисті технології.

Земельна власність парку буде розпродана шляхом проведення тендеру. Стартова ціна – 8 євро за 1 кв.м землі з  інфраструктурою, що включає в себе можливість підключити електроенергію та водопостачання, телекомунікації та каналізаційної системи.

З метою стимулювання інвесторів в бізнес-парку Огулін передбачено зниження розміру оплати комунальних послуг: в перший рік - на 75 %;  в другий - на 50 %; в третій - 25%.

Суб’єкти господарювання, яких зацікавило можливе співробітництво з містами жупанії можуть звернутися до виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради або за телефоном (05136) 5-57-78, тел./факсом (05136) 2-15-47 та по E-mailyuzhvk@gmail.com

 

Читайте також

Результати поіменного голосування депутатів Южноукраїнської міської ради VIІI скликання 46 сесії Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Результати поіменного голосування депутатів Южноукраїнської міської ради VIІI скликання 46&nbs...

Хореографічний колектив Южноукраїнської мистецької школи зайняв III місце в обласному огляді-конкурсі «Джерело юних талантів»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В рамках щорічного обласного огляду-конкурсу «Джерело юних талантів» 24 квітня 2024 року...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 18.04.2024 загинув мешканець на...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 25.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 25 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...