Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Перша медична допомога при утопленні
AA

Перша медична допомога при утопленні

З початку року в м.Южноукраїнську на воді загинуло 2 особи. Щоб не сталося лиха діяти у випадку утоплення треба швидко та послідовно:

1) Покласти постраждалого на спину.

2)    Відкрити йому рота пальцями, загорнутими у серветку або носову хустинку, видалити з порожнини рота пісок, мул та інші сторонні предмети.

3)    Максимально розігнути хребет у шийному відділі (але не робити цього, якщо є підозра на пошкодження шийного відділу хребта), за підборіддя висунути вперед нижню щелепу. Утримуючи її в такому положенні однією рукою, другою стиснути крила носа.

4)    Набрати повітря у свої легені, щільно охопити відкритий рот та зробити пробне вдування повітря в легені. Контролюйте підіймання грудної клітки, якщо воно є – продовжуйте. Якщо грудна клітка не підіймається або підіймається надчеревна ділянка, повторіть все з пункту № 2. Якщо щелепи постраждалого щільно стиснуті або є пошкодження щелепи, язика, губ, проводять штучну вентиляцію не методом “рот в рот”, а “рот в ніс”, затискаючи при цьому не ніс, а рот. Кількість вдувань – 16-20 за хвилину.

5)    Для зовнішнього масажу серця розташуйтесь з боку від хворого; основу долоні однієї руки покладіть вздовж передньо-нижньої поверхні грудини, основу другої долоні впоперек першої, розігніть руки в ліктьових суглобах. Робіть ритмічні поштовхи всією масою тулубу, зміщуючи грудину в напрямку до хребта з частотою 80-100 рухів за хвилину. Ознакою правильності виконання закритого масажу серця є наявність пульсових поштовхів, синхронно з натискуванням на грудину, на сонних артеріях.

6) Через кожні 2 хвилини серцево-легеневу реанімацію необхідно на декілька секунд припинити для перевірки, чи не з’явився пульс на сонних артеріях. Масаж серця та штучну вентиляцію легень необхідно проводити до відновлення дихання, пульсу, звуження зіниць, покращення кольору шкіри. В тих випадках, коли протягом 30-40 хвилин, не зважаючи на правильно проведену реанімацію, змін у стані хворого немає або з’являються трупні плями, задубіння, реанімаційні заходи припиняються. 

Читайте також

Книжкова виставка «Історія, що в пам’яті застигла» до Міжнародного дня пам’яток і визначних історичних місць

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Южноукраїнська міська бібліотека до Міжнародного дня пам’яток і визначних історичних місць під...

Лекція у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

  Сьогодні у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Територіальний центр соці...

Психологічне заняття із соціальними робітниками відділення соціальної допомоги вдома КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Психологічне заняття із соціальними робітниками відділення соціальної...

Головна цінність

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

16 квітня фахівець із соціальної роботи Южноукраїнського міського центру соціальних служб Ольга ...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 16.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 16 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Оголошення

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради ЗАПРОШУЄ небайдужих гр...