Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Вибір прізвища при розірванні шлюбу
AA

Вибір прізвища при розірванні шлюбу

Вибір прізвища при розірванні шлюбу 

З 27 липня 2010 року  набув чинності Закон України  «Про державну реєстрацію актів  цивільного стану». В зв’язку з цим внесені відповідні зміни до Сімейного та Цивільно-процесуального кодексів України.                                     

Так розірвання шлюбу, здійснене судом після набрання чинності цим Законом, не підлягає державній реєстрації в органі державної реєстрації актів цивільного стану. У таких випадках документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили. 

Розірвання шлюбу здійснюється судом за заявою подружжя, яке має дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі, в порядку окремого провадження, а також за позовом одного з подружжя.

При розірванні шлюбу особа, яка  змінила прізвище при державній реєстрації шлюбу, визначає для себе чи надалі іменуватися цим прізвищем або відновити дошлюбне прізвище.

Статтею 235 Цивільного процесуального кодексу України, яка регулює порядок розгляду справ окремого провадження, визначено, що  у рішенні суду про розірвання шлюбу зазначається про вибір прізвища тим з подружжя, який змінив прізвище під час державної реєстрації шлюбу, що розривається.

При розгляді питання про розірвання шлюбу в порядку позовного провадження суд приймає рішення, в резолютивній частині якого зазначає висновок по суті заявлених позивачем вимог (стаття 215 зазначеного Кодексу).

Таким чином, належне вирішення судом питання про прізвище, яке бажає мати той з подружжя, який змінював його під час державної реєстрації шлюбу, залежить від зазначення відповідних вимог у поданих до суду заяві або позові.

У разі, якщо  питання про вибір прізвища не буде предметом розгляду суду, це призведе до необхідності повторного звернення особи та ухвалення судом додаткового рішення, або ж до необхідності звернення такої особи до органів ДРАЦС із заявою про зміну імені відповідно до постанови КМУ від 11.07.2007 року №915 Про затвердження Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи».

У зв’язку з цим з метою належної реалізації права особи на вибір прізвища після розірвання шлюбу необхідно порушувати про це питання у  поданих до суду заяві або позові.

Шановні громадяни, шановні члени адвокатських спілок, які надають громадянам юридичну допомогу в складанні заяв про розірвання шлюбу до суду, просимо з максимальною увагою і відповідальністю поставитись до вирішення цього питання.

Спеціаліст відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної

служби Южноукраїнського міського управління юстиції                                              С.М.Бугаєва

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 19.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 19 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сумна звістка знову прийшла до Южноукраїнської територіальної громади. Під час виконання бойового за...