Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Збір комендантів військових частин, що охороняють українські АЕС
AA

Збір комендантів військових частин, що охороняють українські АЕС

1-2 березня на майданчику ЮУАЕС пройшов навчально-методичний збір комендантів військових підрозділів, що несуть охорону українських атомних станцій і інших особливо важливих об'єктів, де використовуються та зберігаються ядерні матеріали. За словами начальника управління штабу Головного управління з охорони важливих державних об'єктів Внутрішніх військ МВС України Олега Головінова, місце проведення заходу вибране не випадково. Військова частина №3044, що забезпечує охорону Южно-Української АЕС, упродовж декількох останніх років визнається кращим підрозділом у військах. Тому наказом командувача черговий збір комендантів, який організовується, як правило, раз на 3 роки, проведено на базі саме цієї частини. "Тут є можливість показати передовий досвід, той високий рівень, до якого ми усі прагнемо і який  тут є", - зазначив полковник Головінов.

Відмінною рисою цієї зустрічі було те, що вперше в ній взяли участь фахівці з фізичного захисту ядерних об'єктів НАЕК "Енергоатом", а також територіальних органів МВС і служби безпеки України. Усі учасники були одностайними в тому, що лише спільними зусиллями можна забезпечити надійну охорону та оборону особливо важливих об'єктів - атомних електростанцій.

Програма проведення збору передбачала обмін досвідом з питань фізичного захисту ядерних об'єктів, удосконалення інженерно-технічних засобів охорони, організації та узгодженості спільних дій при виникненні надзвичайних обставин на АЕС. Особливу увагу було приділено питанням запобігання актам ядерного тероризму.

Зі свого боку представники НАЕК "Енергоатом" доповіли, що на підставі Указу Президента України та Наказу Міністерства енергетики і вугільної промисловості в 2011 році в компанії затверджено "План протидії тероризму на атомних електростанціях"; у ході спеціальних навчань, які періодично проводяться на АЕС, відпрацьовується порядок дій у разі виникнення загрози здійснення теракту. Існує також комплекс попереджувальних заходів, мета яких - постійний моніторинг передумов можливого виникнення на АЕС кризових ситуацій, виявлення та своєчасне усунення причин і умов, які можуть сприяти здійсненню терористичних актів, мінімізація можливості їх скоєння. На даному етапі в усіх відокремлених підрозділах ведеться розробка інструкції щодо порядку дій у разі виникнення загрози терористичного акту проти АЕС.

У ході дводенної зустрічі учасники збору відвідали інструкторсько-методичні заняття, а також практичні тренування особового складу в/ч 3044.

 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 19.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 19 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сумна звістка знову прийшла до Южноукраїнської територіальної громади. Під час виконання бойового за...