Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Свято спорту та витримки
AA

Свято спорту та витримки

П’ятий рік Южноукраїнська міська спілка воїнів Афганістану проводить змагання зі спортивного орієнтування присвячені пам"яті  Віктора Капацини, нашого земляка, який загинув під час несення військової служби у Афганістані.  Організацію самих змагань здійснювали тренери зі спортивного орієнтування ДЮСШ «Олімп».

Спортивне орієнтування — вид спорту, суть якого полягає в орієнтуванні на місцевості за допомогою карти та компаса та найшвидшого знаходження заданих контрольних пунктів.

Змагання відбувалися на території лісу біля села Катеринка Первомайського району. Чудові краєвиди,  сонячна тиха погода сприяли гарному настрою усіх учасників.

У змаганнях брали участь команди шкіл міста та гімназії. Перед початком змагань учасники пройшли пробну дистанцію. Досвідчені спортсмени пояснили новачкам як користуватися компасом, картою, орієнтуватися на місцевості і, найголовніше у цій справі, знаходити контрольні пункти – КП.  Спочатку відбулось урочисте відкриття з підняттям Державного прапора України ( таку честь надано минулорічним переможцям – команді гімназії №1). Усі учасники стартували по черзі з інтервалом у одну хвилину. Номер учасника відповідав хвилині старту.

Орієнтування бігом дає велике фізичне та розумове навантаження. Адже орієнтувальник сам, за допомогою карти та компасу, обирає шлях  яким рухатись. При цьому слід брати контрольні пункти позначену на карті. Карта містить детальну інформацію про місцевість, наприклад, форми рельєфу, рослинність, перешкоди тощо. Для  перемоги в орієнтуванні   потрібно бути дуже уважним, на швидкості приймати вірні рішення щодо вибору шляху руху між контрольними пунктами. Під час змагань школярі долали різні перешкоди, спускались та підіймались – це, виявилось, не так уже й просто, особливо новачкам. Отже, в орієнтування потрібна добра фізична підготовка, а також швидкість. Дистанція, яку повинні були пройти виглядала наступним чином: трикутником позначається старт, кружками - контрольні пункти, подвійним кружком – фініш. КП з'єднані лініями і пронумеровані в порядку проходження. Учасник повинен обрати шлях і рухатися зі старту на 1-й КП, потім на 2-й і так далі. З останнього КП на фініш звичайно веде розмічений шлях. Орієнтувальники мають робити відмітки на спеціальній картці на кожному контрольному пункті, як доказ, що всі КП пройдені у вірній послідовності. Пристрій для відмітки на КП був спеціальним компостером, що робив на картці  дірочки.

Після завершення змагань усіх спортсменів та керівників команд афганці пригостили справжньою військовою кашею, та смачним чаєм, приготовленими на вогнищі. Все виявилось дуже і дуже смачним!

Підведення підсумків відбувалось під час заключної лінійки. Переможцями в особистому заліку стали : Лужанський Владислав, Авраменко Карина ( І місце), Орлов Ігор, Грек Марія,  (І місце), Ісаєва Євгенія Шаповадлов Олександр, Варяниця Діана (ІІІ місце). Вони отримали грамоти та подарунки ( надані управлінням молоді, спорту та культури) .

У командному заліку ІІІ командне місце судді віддали школі №4, ІІ  - школі №2, І – гімназія №1. Команди нагородили грамотами та кубком за І місце.             

Тренер зі спортивного орієнтування ( Дяченко А.С.) запросила усіх бажаючих займатись цим видом спорту у  ДЮСШ "Олімп".

На завершення змагань право спустити Державний прапор України надали команді – переможниці.  

 

Читайте також

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 18.04.2024 загинув мешканець на...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 25.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 25 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

Подорож до музею

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Сьогодні відпочивальники відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Терито...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...